REAGIRANJE NA PRESUDU

Mahmutćehajić kroz suze: Ovo je potvrda da država BiH postoji

Meni nije problem ni da odem u zatvor, ja bih i iz zatvora opet skretao pažnju na to da se vrši sistematska diskriminacija nad Bošnjacima u Hercegovini, rekao je Mahmutćehajić

Husein i Demir: Razgovarali o dešavanjima iz 1994. i plakali. Screenshot

E. Ć.

20.6.2022

Nakon što je portal "Avaza" objavio da je odlukom Žalbenog vijeća Kantonalnog suda u Mostaru ukinuta presuda Općinskog suda u Čapljini u predmetu "Kaplan i ostali", oglasio se Demir Mahmutčehajić.

U prvoj reakciji za portal „Avaza“ Mahmutćehajić je priznao da je vrlo emotivno primio vijest o odluci Kantonalnog suda u Mostaru.

- Znači, ja se još uvijek tresem. Tresem se, vjerovatno, kao što se tresao moj otac nakon što je pušten iz logora...-govori on.

Svjestan je, kaže, da ovo znači da će proces, ponovo, krenuti ispočetka.

- Međutim, ovo znači da je jednom nepravednom postupku udaren šamar i ovo je potvrda da država BiH postoji, da udruženi zločinački poduhvat HRHB nije prošao i zbog toga sam emotivan. Meni nije problem ni da odem u zatvor, ja bih i iz zatvora opet skretao pažnju na to da se vrši sistematska diskriminacija nad Bošnjacima u Hercegovini, zato što mogu, zato što imaju silu, zato što je okej spomenike na Partizanskom, što je okej propagirati fašizam. Ali, ovo je ohrabrenje meni i mojoj djeci i mojoj porodici da postoji Bosna i Hercegovina, da postoji država. A, što god da bude u ponovljenom postupku, nije im prošlo kako su zamislili -  kroz suze je za "Avaz" rekao Mahmutćehajić.

Kazao je da je ovo pravo koje mi živimo, njemu kao aktivisti za ljudska prava, nemoralno.

- Nije uredu da se sudi nekome ko sprečava krađu izbornog procesa, ko sprečava krađu demokratije - poručio je Mahmutćehajić.


Mahmutčehajić je na svom Facebook profilu objavio video u kojem je reagirao na objavu "Avaza".

- Prije deset minuta me nazvao advokat. Nevjerovatan čovjek. Alen Nakić. Ukazao mi je na to da je "Avaz" objavio kako je u posjedu odluke Kantonalnog suda o poništenju odluku prvostepenog Općinskog suda Čapljine o kažnjavanju Salmira Kaplana, mene i Ahmeda Ljubovića vezano za dešavanje na izborima 2016. godine i vraćanje istog predmeta na Općinski sud - kazao je Mahmutčehajić u videu koji je snimio, kako je rekao, malo ispod entitetske linije, malo ispred table na kojoj piše Republika Srpska, na Bregavi.

- Husein i ja smo razgovarali o dešavanjima 1994. godine i zašto i kako i plakali smo jedan drugome kad je Alen nazvao i rekao da je poništena prvostepena odluka. Bosna i Hercegovina kao država će opstati, živjet će zbog krvi svih onih dobrih prije nas.

Demokratija se ne može održati na krađi glasova, na mrtvima, na onima koji nisu prisutni tu. Svi oni kriminalci koji preko boraca, naših najvoljenijih, grade vlast trebaju da znaju da postoje oni koji će istrajati u borbi za pravdu - kazao je, između ostalog Mahmutćehajić.

Pogledajte video emotivne reakcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.