VOĐENE ODLUČUJUĆE BITKE

Obilježena 30. godišnjica od osnivanja Prve dobrinjske brigade

Nakon polaganja cvijeća pristupilo se odavanju počasti civilnim žrtvama rata, ubijenim u redu za vodu, te ispred harema džamije u Mahali i na Centralnom spomen-obilježju u naselju Dobrinja

H. J. I.

21.6.2022

Sa današnjeg obilježavanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije RBiH, koji su u periodu od 17. do 21. juna 1992. godine poginuli braneći Dobrinju, Aerodromsko Naselje i naselja C-5 od agresora, danas je obilježena 30. godišnjica bitke za odbranu ovog naselja.

Obilježavanje je upriličeno u sklopu Dana MZ "Dobrinja B", koji se obilježava upravo na dan kada je Dobrinja odbranjena od agresora.


Da je pala Dobrinja, palo bi i Sarajevo

Nakon polaganja cvijeća pristupilo se odavanju počasti civilnim žrtvama rata, ubijenim u redu za vodu, te ispred harema džamije u Mahali i na Centralnom spomen-obilježju u naselju Dobrinja.

Među dobrinjskim gazijama bio je i rahmetli Senad Poturak Senči, "Zlatni ljiljan" koji je poginuo 19. juna 1992. godine braneći svoju Dobrinju, grad Sarajevo i domovinu.

Njegov sin Benjamin Poturak, kazao je da je ovo značajna 30. godišnjica za odbranu Dobrinje, Novog Grada, Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

- U mjesecu junu vodile su se najžešće borbe za odbranu Dobrinje. Da je u tom trenutku Dobrinja pala, sa sigurnošću mogu reći da bi palo i cijelo Sarajevo. Zaustavilo bi se snabdijevanje životnim namirnicama za naše građane. Poslije ovog polaganja, značajno je pomenuti da ćemo cvijeće položiti i civilnim žrtvama rata, koji su poginuli u redu za vodu - istakao je Poturak.


Stresan datum

Denis Muminović, predsjednik Udruženja Prve dobrinjske brigade istakao je da se na 30. godišnjicu od formiranja ove brigade prisjećaju boraca, koji su svoje živote dali za odbranu domovine.

- Ovo je bio veliki nijjet agresora, da odsiječe Dobrinju, te da spoji Ilidžu sa Lukavicom. Dobrinja je bila u njihovom okruženju 120 dana. Spriječili smo nakanu četnika. Cilj je bio da ovladaju ovim potezom, nažalost jedan dio su zauzeli, a još žalosnije da je jedan dio nas poginuo. Jedan dio civila su poubijali, silovali i odveli u logor na Kuli. Ovaj datum je stresan za nas Dobrinjce, jer su krenuli žestoko. Tog dana, tačnije 21. juna dosta naših boraca je poginulo - kazao je Muminović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.