LJETNI REŽIM

Iz Pionirske doline upozoravaju: Nemojte životinjama davati smoki i ostale grickalice

Završili smo projekat videonadzora tako da je u potpunosti Pionirska dolina pokrivena videonadzorom, kazala je Hamza

Aldijana Hamza o posjeti Pionirskoj dolini. AVAZ

Piše: A. Ovčina

22.6.2022

Zoološki vrt Pionirska dolina jedno je od omiljenih mjesta u Sarajevu. Pionirska dolina je idealna za djecu jer postoje brojni sadržaji, ringišpil, zabavni park za djecu...

Kako je za portal "Avaza" kazala portparol „Parka“ Aldijana Hamza ona je u ljetnom režimu rada već od 1. aprila.

- Ljetni režim rada podrazumijeva i duže radno vrijeme u toku jednog dana, tako da radimo od 8 do 20 sati, ali i tokom ljeta i visokih temperatura. Drugačiji je i tretman životinja, u smislu da im dajemo češće, a manje obroke, bogate vitaminima i mineralima, da se voda mijenja tri do četiri puta dnevno. Da se vodi svakako računa o samom rashlađivanju životinja – istakla je Hamza.



Turisti i gosti

Dodala je da su ovih dana završene ekskurzije te je realizirana i manifestacija koja je tokom vikenda organizirana u Pionirskoj dolini. Ovih dana turisti i gosti Sarajeva, prije svega, kako kaže, s Azijskog područja uglavnom dolaze u Pionirsku dolinu provode po nekoliko sati dnevno i uživaju u svim onim prirodnim ljepotama koje ima Pionirska dolina.

- Što se tiče projekata i same rekonstrukcije Pionirske doline imamo ih nekoliko spremnih. Čekamo svakako institucionalnu podršku, prije svega u smislu izgradnje novog objekta, rekonstrukcije staza za šetnju i rekreaciju i još niz drugih aktivnosti. Završili smo projekat videonadzora tako da je u potpunosti Pionirska dolina pokrivena videonadzorom – rekla je ona.

Istakla je da je svaka nastamba u kojoj se nalaze životinje pokrivena, tako da mogu pratiti i ponašanje životinja.

- Imamo nekoliko projekata spremnih. Mi smo član Evropske asocijacije zooloških vrtova i akvarija. Životinje koje planiramo nabaviti ih ne kupujemo, već ih dobijamo iz te mreže zooloških vrtova širom Evrope i naših prijateljskih vrtova koji pomažu rad pionirske doline – kazala nam je Hamza.


Lav u Pionirskoj dolini. AVAZ

Cijena karte

Istakla je da je iznos cijena karata ostao isti. Djeca do pet godina imaju besplatan ulaz, iznos karte za djecu od 5-15 godina je 2,50 KM, dok stariji od 15 godina za jednu kartu trebaju izdvojiti 3 KM.

Naglasila je da je to cjelodnevna karta te da posjetilac ako dođe ujutro u 8, može izaći navečer u 20 sati bez da će ga iko pitati zašto je toliko sati u Pionirskoj dolini.

- Gosti su osigurani prilikom boravka u Pionirskoj dolini u slučaju nezgoda – rekla je ona.


Posjetioci u Pionirskoj dolini. FACEBOOK

Apel posjetiocima

Uputila je apel na posjetioce da ne daju grickalice životinjama, jer kako ističe to može biti kobno po njih te predlaže da im posjetioci radije donesu neku voćku.

- Naš apel njima je da ne daju grickalice poput smokija i štapića. Na taj način neće nahraniti životinje. Posebno se to odnosi na mlade. Imamo redara koji je određena vrsta nadzora, jer smo primjetili na naše natpise i zamolili ljude da ne uznemiravaju životinje i ne hrane ih – rekla je.

- Imamo dosta mladih koji su se rodili u aprilu. Par labudova dobio je bebe odnosno petoro njih, ali jedna guska umislila je da je labudica pa čuva te mlade i to je vrlo neobična situacija u Pionirskoj dolini gdje potpuno druga životinjska vrsta pomaže očuvanju tih mladih i njihovom osposobljavanju za život. Guska je poprilično umislila da je labudica i ne da gotovo nikome prići tim mladima – rekla je ona.

Dodala je da su gotovo svaki dan imali djecu, Pionirska dolina bila je ispunjena dječijom grajom, jer su bile ekskurzije i većina učenika je došla u posjetu na jednodnevni izlet.

- Sada je graja utišala, jer je školska godina završila. Znamo da slijedi sezona turista, dolaze sve više i više. Ovdje je vrlo aktivno u jutarnjim i u večernjim satima kada je temperatura dosta ugodnija. Meteorolozi ovih dana najavljuju toplotni val, a Pionirska dolina je prava destinacija da boravite u ugodnijoj temperaturi u odnosu na grad i gradske ulice – rekla je Aldijana Hamza za portal „Avaza“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.