UOČI SAMITA U BRISELU

Džaferović se sastao sa Mišelom: Tražio da se kandidatski status dodijeli i BiH

Ako će Evropsko vijeće dodijeliti kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju, onda i Bosna i Hercegovina treba dobiti kandidatski status, naveo je Džaferović

Šefik Džaferović i Šarl Mišel. Agencije

H. J. I.

23.6.2022

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uoči samita Evropska unija - Zapadni Balkan u Briselu razgovarao je sa predsjednikom Evropskog vijeća Šarlom Mišelom (Charlesom Michelom) i mnogim drugim zvaničnicima.

- Ako će Evropsko vijeće dodijeliti kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju, onda i Bosna i Hercegovina treba dobiti kandidatski status - naveo je Džaferović.


On je istakao da je zamolio Mišela da na sjednici Evropskog vijeća podrži kandidatski status za BiH.

- Zahvaljujući odlučnom djelovanju međunarodne zajednice, stanje u Bosni i Hercegovini je postalo znatno stabilnije. Ali za izgradnju mira nije dovoljno zaustaviti razaranje. Kako bi se osigurala održiva stabilnost, potrebno je učiniti više i samo Evropska unija ima sredstva za osigurati dugotrajni mir. Ovo je vjerodostojna evropska perspektiva - istakao je Džaferović.

Prilikom razgovora s premijerom Portugala Antoniom Kostom, Džaferović je rekao "da je istina da BiH nije ispunila sve uslove, ali je istina i da proruske snage u BiH ne dozvoljavaju ispunjavanje uslova koje postavila Evropska komisija, te da svi građani BiH ne trebaju biti kažnjeni zbog toga".


On se susreo i sa premijerom Holandije Markom Rutteom i premijerom Grčke Kyriakosom Mitsotakisom.

- Evropska perspektiva Bosne i Hercegovine je pitanje mira. Ona mora biti realna, vidljiva i bliska. Također, ona mora biti rezultat geostrateškog promišljanja, a ne samo administrativnog, jer to zahtijeva historijski trenutak kakav imamo u Evropi - istakao je Džaferović.


Samit EU - Zapadni Balkan počeo je danas u Briselu, glavnom gradu Belgije, uz učešće država i vlada EU-a, kao i lidera Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.