ŠEF DELEGACIJE EU U BIH

Satler: HDZ i SNSD su obarali važne zakone

Istakao je da je sada sve na bh. političkim zvaničnicima da usvoje neophodne zakonske propise kako bi Bosna i Hercegovina što prije dobila status kandidata

Satler: Uvjeren u evropsku perspektivu BiH. Screenshot / N1

E. Ć. / N1

24.6.2022

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Satler (Johann Sattler) prilikom gostovanja na N1 rekao je da je nakon jučerašnjih zaključaka iz Brisela uvjeren u evropsku perspektivu BiH.

Istakao je da je sada sve na bh. političkim zvaničnicima da usvoje neophodne zakonske propise kako bi Bosna i Hercegovina što prije dobila status kandidata. 

- Važne zakone na tom putu obarali su SNSD i HDZ dok su se u isto vrijeme zalagali za evropski put, što je nezamislivo - istakao je Satler.

On je naveo da je historijski trenutak davanje statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, te uslovnog statusa Gruziji. Istakao je optimizam kada je riječ o Bosni i Hercegovini.

- Ja vidim čašu do pola punu. Mislim da ovi zaključci koje smo vidjeli po prvi puta Evropsko vijeće nakon podnošenja zahtjeva od strane BiH jeste spremno da da kandidatski status. Da, potrebno da se još nešto učini na strani BiH da bi se to ostvarilo - rekao je Satler za N1 i dodao da BiH mora pokazati da je ozbiljna kada je riječ o reformama.

Pozvao je bh. dužnosnike da do Općih izbora u oktobru mjesecu urade svoj dio posla kako bi bile provedene određene reforme.

- Zakon o sukobu interesa, javnim nabavkama, VSTV-u i da se nastavi borba protiv korupcije. Signal koje je Vijeće uputilo građanima je da želimo da budete uz nas, ali morate shvatiti da ono što je došlo iz Brisela mora doći u tom konterkstu - poručio je Satler.

Komentarišući miješanje Rusije u pitanja države Bosne i Hercegovine Satler kaže da je to zabrinjavajuće.

- Vidjeli smo prijetnje ukoliko se odlučite za takve izbore, da će to biti popraćeno posljedicama. To je potpuno neprihvatljivo. BiH je suverena zemlja, mora biti u stanju da donosi vlastite odluke bez vanjskog uticaja - istakao je Satler za N1.










Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.