ZAPADNI BALKAN

Alarmantan izvještaj Globalne inicijative: 21 navijačka grupa smatra se huliganima

Političke stranke koriste huliganske grupe za promoviranje svojih ciljeva i poticanje etničkih tenzija prije izbora

Huliganizam je postao problem zbog svojih veza s nacionalizmom. Agencije

Piše: Al. Bajramović

28.6.2022

Od 122 navijačke grupe na zapadnom Balkanu, 78 pripada “ultrasima” - strastvenim i dobro organiziranim udruženjima, a 21 se može smatrati huliganima i sigurnosnom prijetnjom.

Ovo je navedeno u izvještaju “Opasne igre: fudbalski huliganizam, politika i organizirani kriminal na zapadnom Balkanu” Globalne inicijative protiv transnacionalnog organiziranog kriminala (GI-TOC).


Stranački ciljevi

Fudbal je omiljeni sport u regionu, ali huliganizam je postao problem zbog svojih veza s politikom, nacionalizmom, nasiljem i organiziranim kriminalom, navodi se u izvještaju.

Kako je za “Avaz” pojasnio Ruđero Skaturo (Ruggero Scaturro), analitičar GI-TOC-a i koautor izvještaja, korištenje fudbalskih huligana u političke svrhe evidentno je u BiH, Srbiji, na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji.

- Političke stranke koriste huliganske grupe za promoviranje svojih ciljeva i poticanje etničkih tenzija prije izbora. U BiH, naprimjer, HDZ ima, navodno, veze s „Ultrasima“. U Srbiji se navodi da su Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine imale bliske veze s „Firmom“, čiji se članovi također slažu sa željom stranke za regionalnom autonomijom. Izvještaj je pun slučajeva koji ilustriraju obostrano korisne odnose koji postoje između huliganizma povezanog s fudbalom i politikom - kazao nam je Skaturo.


Imaju zaštitu

Za podršku navijačkih grupa političari osiguravaju poslove njihovim liderima i političku zaštitu od krivičnog gonjenja. Na pitanje da li su tačne konstatacije da navijački dres služi kao pancir pred zakonom, Skaturo odgovara da pravi pancir predstavlja životna dob huligana.

- Za kriminalce uklopljene u „ultras“ grupe tinejdžeri su korisni jer mogu prodavati drogu, željni su dokazivanja i njima je lako manipulirati. Štaviše, kao maloljetnike, pravosudni sistem ih blaže tretira kada budu uhvaćeni - dodao je Skaturo.

Predstavljaju prijetnju

Među navijačke grupe koje predstavljaju potencijalnu prijetnju, analitičari GI-TOC-a svrstali su “Ultras Guerrills” i “Tirona Fanatics” iz Albanije, “Ultras”, “Horde zla”, “Lešinare”, “Manijake”, “Red Army” i “Škripare” iz BiH, “Shqiponjat” i “Plisat” s Kosova, “Street Boys”, “Varvare” i “Vojvode” iz Crne Gore, “Ballistet Komiti” i “Svercerat” iz Sjeverne Makedonije, te “Delije”, “Grobare”, “Firmu”, “United Force” i “Torcidu Sandžak” iz Srbije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.