REAKCIJA

OHR i EU jasni: Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS je kršenje ustava

imjena Zakona RS imat će ozbiljne implikacije i ugrozit će zdravlje stanovnika BiH, u oba entiteta i Brčkom

Kristijan Šmit i Johan Satler. Avaz

E. Ć.

1.7.2022

Stupanje na snagu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS je kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i korak unazad u usklađivanju zakona BiH sa pravnom stečevinom EU, ocjena je OHR-a i Delegacije EU u našoj zemlji.

- Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske krši se Ustav BiH i Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, te bi on predstavljao korak unatrag u pogledu napora koje BiH poduzima kako bi uskladila svoje zakonodavstvo s pravnom stečevinom EU (EU acquis), u dijelu kojim se regulira zaštita potrošača i zdravstvena zaštita, kao i djelovanje protivno obvezama koje BiH ima prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. 

To je jasno rečeno u nekoliko navrata. Vlasti Republike Srpske mogle su ukinuti ili suspendirati ovaj zakon, ali odlučile su ništa ne poduzeti i krenuti s njegovom primjenom.

Primjena Zakona RS imat će ozbiljne implikacije i ugrozit će zdravlje stanovnika BiH, u oba entiteta i Brčkom. Ozbiljno će ugroziti postojeće mjere zaštite javnog zdravstva i rad poduzeća koja se bave veleprodajom lijekova i medicinskih sredstava u RS-u, čime će se utjecati na maloprodaju lijekova i medicinskih sredstava, te u konačnici ugroziti jedinstven ekonomski prostor BiH - navodi se u reakciji OHR-a i EU.

Inače, Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne osnovana je zakonom i jedina je institucija nadležna i odgovorna za registraciju, kontrolu i davanje dozvola za promet lijekova i medicinskih sredstva koja se koriste u našoj državi. Počela je sa radom 2009. godine.

Podsjetimo, Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske na snagu je stupio 28. juna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.