OPĆINSKI SUD TUZLA

Bijedić oslobođen optužbi u predmetu "SPO 15. maj"

Sud je ocijenio da krivično djelo opisano u potvrđenoj, odnosno na glavnom pretresu izmijenjenoj optužnici nije krivično djelo

Bijedić: Bivši direktor Direkcije za izgradnju općine Tuzla. Fena

A. Č. / Fena

1.7.2022

Presudom Općinskog suda u Tuzli, Enver Bijedić, bivši direktor Direkcije za izgradnju općine Tuzla, oslobođen je optužbi za zloupotrebu ovlasti u privrednom poslovanju u predmetu “SPO 15. maj”.

Aktuelni predsjednik Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine (SDBiH) i zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH oslobođen je optužbi kojima se teretio da je od 2006. godine do 2011. godine, obavljajući poslove direktora Direkcije za izgradnju, suprotno Statutu firme, sredstva kojima je raspolagala Direkcija, a koja su uplaćena od kupaca stanova i drugih prostorija, koristio protipravno njihovoj namjeni, a suprotno ugovornim obavezama koje je imala Direkcija za izgradnju.


Prije tri godine podignuta optužnica

Zbog navodnog nenamjenskog trošenja i preusmjeravanja sredstava stambeno poslovni objekat “15 maj” u Tuzli do danas nije u cijelosti završen i predat kupcima na korištenje.

Sud je ocijenio da krivično djelo opisano u potvrđenoj, odnosno na glavnom pretresu izmijenjenoj optužnici nije krivično djelo, te da nisu ostvarena, opća i posebna zakonska obilježja krivičnog djela.

Bijedić je povodom oslobađajuće presude izjavio kako je nakon višegodišnjih medijskih i političkih pritisaka i golgote koju je prošao zadovoljan epilogom spomenutog postupka.

- Prije tri godine je podignuta optužnica, međutim sam istražni postupak trajao 11 godina i nakon toliko godina i ne znam koliko osumnjičenih 'pincetom” je izvađena optužnica napravljena samo protiv mene – kazao je Bijedić za Fenu.


Politički montiran proces

Naveo je da se radi o politički montiranom procesu, kreiranom u momentu njegovog izlaska iz članstva SDP-a BiH, odnosno u momentu njegovog istjerivanja iz te partije.

Dodao je kako u predmetu "SPO 15. maj" ima krivičnog djela, te da su stanari oštećeni, jer nisu mogli da usele u uredno plaćene stanove, ali da je krivica pogrešno adresirana.

- Adresa na Envera Bijedića bila je pogrešna, ali je političkim moćnicima u Gradu Tuzli odgovaralo da se ja oblatim – naveo je Bijedić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.