PREDSJEDNIK SBB-A

Radončić: Bakir treba ići u Brisel

Kao što sam i ranije smatrao da treba razgovarati i s Vučićem, i s Milanovićem - a bio je odustao pod pritiskom dijela medija i političkih pridika - isto mislim i sada, rekao je Radončić

E. Ć.

Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović

Foto: Armin Durgut / Pixsell


Nakon najave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da će se odazvati sastanku u Briselu na poziv komesara za proširenje Evropske unije Olivera Varheljija (Varhelyi), predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić daje sljedeću izjavu za javnost:

- Mnogo se polemiše o tome treba li Bakir Izetbegović ići u Brisel na razgovore na najvišem nivou. Kao što sam i ranije smatrao da treba razgovarati i s Vučićem, i s Milanovićem - a bio je odustao pod pritiskom dijela medija i političkih pridika - isto mislim i sada.

Uostalom, Izetbegoviću sam nekoliko puta rekao i u prisustvu uglednih Bošnjaka - a isto sam govorio i u medijima - da za nas Bošnjake od namijenjene nam izolacije, jedino može biti i jeste opasnija naša plašljiva samoizolacija na međunarodnoj i regionalnoj političkoj i diplomatskoj sceni.

Nepotrebni su i štetni ekskluzivistički pregovori "predstavnika tri plemena" za istim stolom, makar on bio i u Briselu. Ali, bilateralni sastanci nemaju alternativu. Brisel je odveć važan diplomatski centar i veliki centar moći da se glas Bošnjaka ne čuje u prvom licu.

Neka Bakir putuje i razgovara, neka govori šta želi, pa i ono sa čime se drugi, eventualno, ne slažu, a do kada će i s kojim legitimitetom to činiti mogu odlučiti isključivo glasači - poručio je Fahrudin Radončić.

NA VRH

Podijeli članak na