PANEL DISKUSIJA

Satler: Reforme vezane za vladavinu prava su na vrhu liste prioritetnih reformi

Evropska unija je u potpunosti posvećena pružanju podrške građanima i građankama, civilnom društvu i nezavisnim medijima kako bi promovirali reforme koje će ojačati vladavinu prava i omogućiti napredak na putu ka EU, rekao je

Johan Satler: Bez reformi u segmentu vladavine prava slijedi stagnacija. SULEJMAN OMERBAŠIĆ / DELEGACIJA EU

S. S.

5.7.2022

Reforme u oblasti vladavine prava ključne su na putu BiH ka Evropskoj uniji, jedan je od zaključaka panel diskusije "Quo Vadis Bosno and Herzegovino?", koju su organizirali Evropska unija u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo pravde Austrije i Ambasada Austrije u Sarajevu, a koja je okupila predstavnike međunarodne zajednice, pravosuđa, organizacija civilnog duštva, medija i mladih.

- Evropska unija je u potpunosti posvećena pružanju podrške građanima i građankama, civilnom društvu i nezavisnim medijima kako bi promovirali reforme koje će ojačati vladavinu prava i omogućiti napredak na putu ka EU. Reforme vezane za vladavinu prava su na vrhu liste prioritetnih reformi - bez njih postoji stagnacija. Nema alternative. Nema vremena za gubljenje, donosioci odluka u državi moraju djelovati. Građani i građanke BiH ne očekuju ništa manje - rekao je Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH.

Integrisati civilno društvo

Osmišljen kao forum građana i građanki, panel se fokusirao na budućnost BiH u Evropskoj uniji, ponovo naglašavajući činjenicu da je put ka pristupanju zahtjevan proces koji traži snažnu predanost, posvećenost i doprinos svih strana. Jačanje vladavine prava, posebno borbom protiv korupcije, treba biti u vrhu ovog reformskog procesa. Sami građani i građanke BiH, a posebno mladi, kao budućnost zemlje, trebaju biti pokretač napretka.

- Današnja panel diskusija "Quo Vadis Bosna i Hercegovina?" posvećena je centralnim temama koje su ključne za pozitivno oblikovanje budućnosti ove zemlje, sa kojom Austriju i Evropsku uniju mnogo toga povezuje. To uključuje vjerodostojne izglede za članstvo u EU, jačanje vladavine prava i borbu protiv korupcije, budućnost mlađe generacije i zaštitu klime i životne sredine - kazala je Alma Zadić, austrijska ministrica pravde, te dodala:

- Evropska unija i njene države članice imaju odgovornost da nastave podržavati Bosnu i Hercegovinu na ovom putu. Osim toga moramo na najbolji mogući način integrirati bosansko-hercegovačko civilno društvo u ovaj proces. Zato posebno pozdravljam činjenicu što se i civilno društvo oglasilo o ključnim pitanjima za budućnost ove zemlje. Jer samo ako nam uspije ubijediti što je moguće širi dio stanovništva o važnosti neophodnih reformi za članstvo u EU, one se mogu brzo i efikasno provesti.


Podržati pozitivne projekte

Uticaj istraživačkog novinarstva na razotkrivanje i raširenost korupcije, kao i nedostatak odgovarajućeg okvira za njeno rješavanje, nedostatak praćenja i nadzora nad korištenjem javnih sredstava, te ukupni nedostatak odgovornosti izabranih dužnosnika prema javnosti su samo neke od tema o kojima se diskutovalo na događaju.

- Zaključak današnje panel diskusije je zapravo ne šta EU može da uradi za nas, nego šta mi možemo da uradimo za EU. Ako je cilj ove zemlje i interes da se ide prema evropskim integracijama onda mora postojati vrlo jasno pokazan napor na ispunjavanju onoga što je vrlo eksplicitno rečeno da treba da se uradi i tu nema nikakve diskusije - rekla je Leila Bičakčić, direktorica Centra za istraživačko novinarstvo.

Advokat Nedim Ademović istakao je da "Evropska unija i predstavnici Evropske unije u BiH moraju ojačati politiku kondicionaliteta i podržati pozitivne projekte koji će dati impuls da BiH provede neophodne reforme radi postizanja kandidatskog statusa."

Anida Šabanović, projektna menadžerica u Centru za promociju civilnog društva, naglasila je da je važno ulagati u znanje i razvoj ljudskog kapitala, gdje javne institucije imaju stratešku, omogućavajuću i balansirajuću ulogu, i na taj način spriječiti da svakodnevna neproduktivna retorika u javnosti od strane političkih lidera negativno utiče na situaciju u zemlji i tjera mlade iz nje. "Za sve ovo su nam potrebni razumijevanje i prijatelji u EU, koji će dodatno pomoći BiH", zaključila je Šabanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.