SPORNA UREDBA

Adnan Smailbegović: Država tuđim rukama lovi zeca

Sutra će se Vlada hvaliti kako je ona pomogla radnicima iako se za “svoj džep” nije uhvatila, kaže Smailbegović

Smailbegović: Neke firme ne mogu isplatiti dodatnu plaću. Agencije

Piše: A. Bajramović

7.7.2022

Udruženje poslodavaca u FBiH reagiralo je otvorenim pismom na dio Vladine uredbe kojom se poslodavci u BiH pozivaju da svojim uposlenicima isplate jednokratnu pomoć u iznosu prosječne neto plaće, a one koji to učine, Vlada FBiH će osloboditi plaćanja doprinosa na takve isplate.


Danas sjednica

O tekstu uredbe s ovom, ali i drugim mjerama podrške kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom Vlada bi trebala raspravljati na današnjoj sjednici, ali prijedlog koji je upućen njima Udruženje poslodavaca FBiH već je ocijenilo lošim te ga okarakteriziralo kao predizborni potez kojim Vlada FBiH želi prikupiti jeftine političke poene uoči izbora.

- Mi smo zamolili premijera da s ovim prijedlogom ne žuri, da sazovemo sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća i o ovome diskutiramo. Mislimo da ima i boljih rješenja od ovog koje on nudi. Ovo je jednokratno rješenje. Ne kažem da ovo ne bi bila neka pomoć, jer ovo je ustvari 13. plaća. Međutim, znate kako je to, na ovaj način država ustvari tuđim rukama lovi zeca - kaže nam predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.


Važeći zakon

Na ovaj način, dodaje, kod ljudi se stvara očekivanje, a problem je što su neke firme u mogućnosti da isplate dodatnu plaću, ali mnogo je onih koje nisu.

- Kompanija koja ima 100 radnika sad bi trebala izdvojiti 100.000 KM, a nemaju svi slobodnih 100.000 KM - pojašnjava Smailbegović.

Poslodavci spornim smatraju i pokušaj da Vlada FBiH svojom uredbom derogira odredbe važećih zakona o doprinosima i porezu na dohodak u FBiH.

- Sutra će se Vlada hvaliti kako je ona pomogla radnicima iako se za “svoj džep” nije uhvatila. Zato to nije neko sretno rješenje, a mi smo na tragu da pripremimo bolje i dugoročnije. Taj prijedlog ćemo definirati u ovih nekoliko dana i uputiti ga Vladi. Mi smo za sistemska, a ne jednokratna rješenja - ističe Smailbegović.

Povećati plaće

U UPFBiH smatraju da postoje uvjeti za donošenje sistemskih rješenja usvajanjem zakona o smanjenju poreza i doprinosa, posebno ako se ima u vidu ogroman rast javnih prihoda, a za takvo rješenje UPFBiH ima i načelnu saglasnost sindikata. S obzirom na to da bi usvajanje takvog zakona tražilo vrijeme za usaglašavanje i usvajanje u Parlamentu, a da vremena u jeku nezapamćene krize nema, jedan od prijedloga o kojem se razmišlja je da se radnicima povećaju plaće na period od pola godine do godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.