INSTITUT ZA NESTALE OSOBE

Emza Fazlić: Tužna povorka sa tabutima će se zaustaviti i ispred Vijećnice

Dolazak u Potočare planiran je za 16:30 sati

H. J. I.

8.7.2022

Kamioni s tabutima 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici, koje će 11. jula ove godine smiraj naći u dolini bijelih nišana u Potočarima, u 10 sati bi trebali krenuti iz Visokog. 

Kako je istakla Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH, došlo je do male izmjene u planiranoj ruti zaustavljanja. 

- Ono što je planirano jeste zaustavljanje u Ilijašu, a potom u Vogošći. Pred Predsjedništvom BiH tabuti će se naći u 12 sati. Odmah poslije toga, slijedi kratko zaustavljanje kod spomenika Ubijenoj djeci Sarajeva, zatim kod pijace Markale u 12:20 sati.  Imamo jednu malu izmjenu, dakle ova tužna kolona zaustavit će se danas i ispred Vijećnice na inzistiranje Gradske uprave Grada Sarajeva. 

Potom, sljedeće zaustavljanje će biti ispred džamije u Srebrenici, a dolazak u Potočare planiran je za 16:30 sati - rekla je Fazlić. 

Najmlađa žrtva koja će se ove godine ukopati je Salim Mustafić, on je imao samo 16 godina u času smrti, a najstarija žrtva koje će se ukopati ove godine je Husejin Krdžić. On je imao 59 godina kada je ubijen u julu 1995. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.