GODIŠNJICA GENOCIDA

Forto u Srebrenici otvorio izložbu "Bosna 1992 – 1995.": Djela svjetskih autora ostaju trajno u Memorijalnom centru

"Bosna 1992-1995." predstavlja zbirku fotografija i zapisa iz rata u BiH na 248 stranica, gdje su sabrani i dokumentovani radovi vodećih fotografa i pisaca tog vremena

Piše: E. Ma.

8.7.2022

S otvorenja izložbe - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici premijer Kantona Sarajevo Edin Forto danas je u Memorijalnom centru u Potočarima otvorio izložbu "Bosna 1992 – 1995.", koja obuhvata radove ratnih izvještača iz BiH, fotografa i pisaca, koje je vidio cijeli svijet i koji su mijenjali tok historije.

Autor izložbe je dobitnik Pultzerove nagrade i direktor WARM fondacije Damir Šagolj, a Ron Haviv, Kurt Šork (Schork), Tom Stodart (Stoddart), Loren fon der Stokt (Laurent Van der Stockt), Tomas Kern (Thomas), Geri Najt (Gary Knight), Rikard Lama, Paul Lova (Lowe), Entoni Lojd (Anthony Loyd),… samo su neki od autora ovog važnog projekta.

"Bosna 1992-1995." predstavlja zbirku fotografija i zapisa iz rata u BiH na 248 stranica, gdje su sabrani i dokumentovani radovi vodećih fotografa i pisaca tog vremena. Izložba, nas vodi kroz rat u Bosni i Hercegovini, počev od aprila 1992. do decembra 1995. godine.

„Radi se o izložbi koja je trebala biti postavljena u Sarajevu. Zamolio sam Damira Šagolja, koji je okupio značajan broj svjetskih imena iz područja ratne fotografije i koji su učestvovali u prenošenju istine iz Bosne i Hercegovine u svijet kada je to bilo najteže, u periodu od 1992. do 1995. godine da izložba bude postavljena i u Potočarima. Oni su pristali, tako da će to sada postati stalna postavka Memorijalnog centra u Potočarima”, objasnio je danas premijer Forto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.