SAD I TO POSTOJI

"Proslijediti ovaj video hrvatskim pekarama": Sarajlija napravio burek sa sirom

Izgleda da je recept zadovoljio i kuhara pa je Neno zahvalio korisniku koji mu je dao ideju

Neno Svjetlanović jede burek sa sirom. TikTok

Piše: D. H.

9.7.2022

Sarajevski gastrobloger Neno Svjetlanović na svom je TikToku podijelio snimku svoje verzije "bureka sa sirom", koju je od njega zatražio jedan pratitelj.Dobar rezultat

Svjetlanović je prvo osudio ovaj, prema mnogim stanovnicima Bosne i Hercegovine, izmišljeni naziv pite, budući da se u BiH podrazumijeva da je burek samo s mesom. No rezultat je ispao iznenađujuće dobar. Neno je prvo zajedno s lukom ispržio mljeveno juneće meso koje je posolio i popaprio, a za recept je iskoristio gotove kore, slažući u tepsiju slojeve kora pa mesa.

U jednom sloju meso je dodao samo na rubove, istaknuvši "kako ne bi samo u sredini imali burek, a na krajevima lisnato tijesto", a zatim je na sredinu jednog sloja ubacio i mješavinu mozzarelle i edamera. Potom je pitu stavio u pećnicu 40 minuta na 210 stepeni.


"Proslijediti hrvatskim pekarama"

Izgleda da je recept zadovoljio i kuhara pa je Neno zahvalio korisniku koji mu je dao ideju. "Hvala na ideji, ovo otkida", poručio je uzimajući zalogaj pite. Video je jako brzo postao viralan te je dosad prikupio preko milion pregleda i brojne komentare korisnika.

"Proslijediti ovaj video hrvatskim pekarama", "Otkud meso u bureku sa sirom?", "Trebao si napraviti burek i sa strane staviti sir", "To je sirnica", "Burek je samo s mesom", samo su neke od reakcija na Nenin recept.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.