TUŽNA GODIŠNJICA

Mladen Panić za "Avaz": Dođi Srebrenici i ostavi trag ljudski, u tragu koji su za sobom ostavili neljudi

Tu, gdje staneš zalijepit će ti se za dušu miris obala drinskih, poj ptica iz šuma vrletnih, bosanskih, pokriće te sobom oblak lak, blagorodan... i živjet ćeš, ponosan na svoj izvor, u kom upravo stojiš, stopalima snažnim od volje i prkosa

Panić: Dođi Srebrenici ... i pozlati svoju dušu, Čovječe. Avaz

Mladen Panić

9.7.2022

Svaka tužna godišnjica koja se obilježava u njegovoj domovini boli i Mladena Panića, Kakanjca koji danas živi u Novom Sadu. Od majskih dana Prijedora do crnih julskih srebreničkih ovaj borac za istinu, koji svoje emocije pretvara u slova, kaže da jedino sa istinom može doći do otrježnjenja i praštanja. Mladen kaže da živi u zemlji rođenja svoje supruge i sinova, a pripada Bosni u kojoj je rođen. Povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici, čije bijele nišane i sam pohodi nekoliko puta godišnje, za portal "Avaza" je napisao tekst kojeg prenosimo u cjelosti.

- Ako kreneš ka Bosnia Argentaria (jedno od imena Srebrenice kroz historiju) ... nećeš krenuti u nepoznato. Krenut ćeš ka mjestu u kom se preplitala prošlost sa istinom o ljepoti Božijeg stvaranja. Krenut ćeš ka Srebrenici, koja je od prošlosti satkana i koja stoji usred ljudskog oka, koje umije da gleda svijet, sobom u istini. I doći ćeš lako, ako je tvoj korak ljudski snažan i odlučan i staćeš tamo...gdje vrijeme ne stoji...iako svakakvi glasovi šapću neistine razne.

Tu, gdje staneš zalijepit će ti se za dušu miris obala drinskih, poj ptica iz šuma vrletnih, bosanskih, pokriće te sobom oblak lak, blagorodan... i živjet ćeš, ponosan na svoj izvor, u kom upravo stojiš, stopalima snažnim od volje i prkosa.

Zagolicat će te po njima sjenke mrtvih, tvojih, mojih. I ne plaši se tog dodira. Ti si tu, zbog njih. Došao si gdje treba doći svačija stopa. I ostavi trag ljudski, u tragu koji su za sobom ostavili neljudi. Ostani tu, da sobom svjedočiš o prolaznosti i da sa vjerom u Boga posvjedočiš, kako se Domavia gizdavo uzdiže ka Božijem Slavoluku, iznad tvoje glave, na mjesto koje joj po Zakonu Božijem i zakonu Prirode, od prošlosti, do Vječnosti, pripada.

Dođi Srebrenici ... i pozlati svoju dušu, Čovječe!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.