GOVOR NA KOMEMORACIJI

Džaferović: Nema tužnijeg mjesta danas od Potočara

27 godina nije puno vremena, ali je čitava vječnost za porodicu Hajrudina Halilovića i drugih žrtava koje su provele sve te godine u iščekivanju da pronađu tijela njihovih voljenih, da ih barem sahrane, rekao je Džaferović

Šefik Džaferović. Printscreen

Piše: Reporteri Dnevnog avaza

11.7.2022

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u Potočarima je poručio da nema danas tužnijeg mjesta na svijetu od tog.

- 27 godina je dovoljno da se cijeli svijet promijeni, ali u životu jednog čovjeka to nije puno. Čovjek sa 27 godina tek stupa u zrelo doba u kojem bi trebalo da doživi svoja najvažnija iskustva. 27 godina je imao Hajrudin Halilović kada je ubijen u julu ’95 godine. U jednom od 50 tabuta koje ćemo položiti u hladnu potočarsku zemlju nalaze se i njegovi posmrtni ostaci. Hajrudin je ubijen skupa s ocem Alagaom. U Srebrenicu su došli jer su mislili da će naći spas.

Od Hajrudina je pronađena samo desna šaka, desna noga, druga ruka, nešto vilice i vrlo malo grudnnog koša - rekao je Džaferović.

On i njegov otac zarobljeni su kobnog 11. jula ovdje u Potočarima u prisustvu vojnih snaga UN-a. 

- A nakon toga su odvezeni u okolinu Zvornika gdje su strijeljani i zakopani u masovne grobnice. 27 godina nije puno vremena, ali je čitava vječnost za porodicu Hajrudina Halilovića i drugih žrtava koje su provele sve te godine u iščekivanju da pronađu tijela njihovih voljenih, da ih barem sahrane. Nažalost, brojne porodice još nisu pronašle svoje očeve i sinove, braću i rođake. Stotine majki je umrlo prije nego su našle makar jednu kost svoje djece, što svjedoči o monstruoznosti zločina koji je ovdje počinjen - rekao je Džaferović.

Istakao je da masovne egzekucije počinjene u julu 1995. godine nisu bile rezultat spontane i nekontrolisane mržnje.

- Naprotiv. Genocid u Srebrenici i pomno planiran zločin s političkim motivima. Bio je to konačni čin uspostavljanja koridora u dolini Drine i eliminacije Drine kao granice koju je Radovan Karadžić još u maju 1992. godine odredio kao jedna od šest strateških ciljeva rata. Genocid nije izvršio srpski narod niti neka otuđena jedinica, već institucionalna struktura RS potpomognuta iz Srbije - poručio je, između ostalog, Džaferović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.