MINISTRICA PRAVDE AUSTRIJE

Zadić: Jedini zločin srebreničkih muškaraca i dječaka bila je njihova religija, bol srebreničkih majki ostavlja u nama duboku tugu

Učiti iz historije znači biti oprezan i dovoljno rano uočiti prve znakove, navela je

E. Ć.

11.7.2022

Zadić: Da se ovako nešto nikada više ne ponovi. Facebook

Ministrica pravde Austrije Alma Zadić oglasila se na svojoj Facebook stranici gdje je uputila poruku povodom 27. godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici. 

- Danas obilježavamo sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici. Na današnji dan prije 27 godina počeo je genocid u Srebrenici. U roku od nekoliko dana ubijeno je 8.372 muškaraca i dječaka. Bili su sinovi, očevi i dede. Njihov jedini zločin bio je njihova religija. Bol ožalošćenih majki i kćerki Srebrenice ostavlja u nama osjećaj duboke tuge. Zbunjenost brutalnošću i bespomoćnost što nije spriječeno uvijek će me podsjećati na 11. juli da nikada ne smijemo dopustiti da se ovako nešto ikada više ponovi - poručila je Zadić i dodala:

- Učiti iz historije znači biti oprezan i dovoljno rano uočiti prve znakove. Kada govor mržnje i diskriminacija prijete našem mirnom suživotu, moramo ustati.

Podsjetimo, Alma Zadić je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a iz Tuzle je zbog ratnih dešavanja preselila u Beč kao desetogodišnja djevojčica. Tamo je završila pravo i postala advokat. Kasnije je postala i prva Bosanka u austrijskoj Vladi.


Wir gedenken heute den Opfern des Völkermordes in #Srebrenica. Heute vor 27 Jahren begann der Genozid in Srebrenica....

Objavljuje Alma ZadićPonedjeljak, 11. srpnja 2022.
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.