POTPREDSJEDNICA BUNDESTAGA

Ozoguz: Nadam se da će oktobarski izbori donijeti napredak BiH

Zvizdić je ponovio da članstvo u Evropskoj uniji nema alternativu za BiH te da je perspektiva članstva podsticaj za ekonomski razvoj, vladavinu zakona, te sve socijalne i ekonomske reforme

Sa današnjeg sastanka. Fena

H. J. I.

12.7.2022

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Predstavničkom domu Nikola Lovrinović razgovarali su danas s potpredsjednicom njemačkog Bundestaga Ajdan Ozoguz (Aydan Ȍzoğuz) o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, naglašavajući da su mir i stabilnost prioritet u realiziranju ciljeva BiH na evropskom i NATO putu.


Članstvo u EU nema alternativu

Zvizdić je ponovio da članstvo u Evropskoj uniji nema alternativu za BiH te da je perspektiva članstva podsticaj za ekonomski razvoj, vladavinu zakona, te sve socijalne i ekonomske reforme.

Založio se za novu njemačku inicijativu koja bi prekinula dvogodišnji potpuni zastoj u razvoju BiH, podsjećajući da je ranija Njemačko-britanska inicijativa u periodu 2015-2019. godine doprinijela najsnažnijem privrednom rastu BiH i rastu BDP-a.

Lovrinović je istaknuo da podržava euroatlantske aspiracije Bosne i Hercegovine i značaj izmjene izbornog zakonodavstva što je, kaže Lovrinović, u interesu političke stabilnosti, budućnosti BiH i ravnopravnosti konstitutivnih naroda.


Izborni zakon

Potpredsjednica Ozoguz je izrazila nadu da će oktobarski izbori donijeti napredak BiH i da će BiH dobiti izborni zakon i druge reformske zakone u skladu sa evropskim standardima.

Napomenula je da je potrebno puno jedinstvo Evrope u nastojanju da BiH bude jedinstvena i jaka. Zbog toga je, osvrćući se na zahtjev za novom njemačkom inicijativom, rekla kako je vrlo korisno da se iz BiH čuju prijedlozi šta evropske zemlje mogu činiti kako bi se pospješio svaki napredak BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.