NAPREDAK

BiH ispunila jedan od 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije

Ovo je još jedan iskorak na putu BiH ka evropskim integracijama, kaže Zvizdić

Održana sjednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje. Parlament BiH

E. H. / Avaz.ba

22.7.2020

Članovi Parlamenta BiH u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje danas su usvojili Poslovnik o radu ovog odbora, nakon pet godina usaglašavanja, čime je riješen jedan od 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije za BiH. 

Predsjedavajući Nebojša Radmanović (SNSD) nakon današnje sjednice novinarima je rekao da je uspješno riješeno i sporno pitanje načina glasanja.

- Biro koji se sastoji od predsjednika i dva potpredsjednika iz našeg Parlamenta i ovog odbora i Evropskog konsenzusom donosi odluke. Na amandmane se može djelovati. Tu je prijedlog bio natpolovičnom većinom. Mi smo ipak došli do toga i danas smo usvojili poslije toliko godina da se o tome odlučuje dvotrećinskom većinom. Mislim da je to dobro za sve u BiH - rekao je Radmanović.

Dodao je da je to pokazatelj da Parlament ipak može da se usaglasi, bez obzira na različita mišljenja, ocijenivši da je danas napravljen jedan u nizu uspješnih koraka koji će uslijediti.

Zamjenik predsjedavajućeg Nikola Lovrinović rekao je da je zadovoljan urađenim, te da je to na neki način satisfakcija za njegov rad u prošlom mandatu kada je bio na čelu i Odbora i Zajedničke komisije za evropske integracije.


Održana sjednica Parlamentarnog odboru za stabilizaciju i pridruživanje. Parlament BiH

- Nismo ovaj posao uspjeli završiti tada, a danas je taj posao priveden kraju - rekao je Lovrinović.

Dodao da će se naknadno vidjeti kako će se organizovati prvi susret sa delegacijom Evropskog parlamenta zbog epidemije koronavirusa.

Član Parlamentarnog odbora Denis Zvizdić rekao da je jako važno konstituisanje ovog tijela i usvajanje Poslovnika o radu, načina glasanja i usvajanje preporuka.

- Ovo je još jedan iskorak na putu BiH ka evropskim integracijama i vrlo jasno je pokazano opredjeljenje da BiH u budućnosti bude članica EU - rekao je Zvizdić.

On je ocijenio da je to veoma važna poruka koju može BiH poslati Briselu - da je pored izbora u Mostaru i drugih aktivnosti riješeno i ovo pitanje kao jedan od prioriteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.