EVROPSKO VIJEĆE

Šarl Mišel odgovorio Borutu Pahoru: EU je poslala jasan znak BiH i njenom evropskom putu

Naveo je da je put ka EU otvoren od uslovom da zemlja provode reforme i da ovaj period predstavlja priliku za državu da pokaže napredak i pređe u narednu fazu procesa integracije

Mišel: Odgovorio na pismo koje mu je Pahor poslao prošlog mjeseca. Avaz

E. Ć.

15.7.2022

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) odgovorio je na pismo koje mu je prije tačno mjesec dana uputio slovenski predsjednik Borut Pahor po pitanju integracija BiH.

Mišel je naveo da je Evropska unija poslala jasan znak da je put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji otvoren pod uslovom da zemlja provode reforme i da ovaj period predstavlja priliku za državu da pokaže napredak i pređe u narednu fazu procesa integracije.



Poruka Evropskog vijeća

- Sastanak lidera EU i zapadnog Balkana 23. juna u Briselu bila je važna prilika da proces dobije novu energiju. Dijelim vašu zabrinutost za situaciju u Bosni i Hercegovini i to je razlog zašto sam se lično angažovao da pomognem liderima u zemlji da obnove dijalog i ponovo se fokusiraju na implementaciju reformi neophodnih za napredak na putu prema Evropskoj uniji - napisao je Mišel.

Mišel je u pismu naveo kako je Evropsko vijeće 23. juna u Briselu istaklo da je spremno našoj zemlji dodijeliti kandidatski status. 

Također, pozvao je sve političke lidere da ispune svoju obavezu da djeluju po pitanju implementacije obaveza koje su utvrđene sporazumom koji su predstavnici političkih stranaka postigli 12. juna 2022. godine u Briselu, u skladu s Mišljenjem Komisije. 

Prilika za BiH

- Ovo je jasan znak da je put Bosne i Hercegovine u EU otvoren – pod uslovom da zemlja provede reforme. Vijeće je zadužilo Evropsku komisiju da izvještava o implementaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja kako bi se vijeće moglo ponovno odlučivati o ovom pitanju.

Ovo je prilika za Bosnu i Hercegovinu da pokaže napredak i pređe u narednu fazu procesa integracije – moramo ih ohrabriti da iskoriste ovu priliku. 

Budite uvjereni da EU, i ja lično, namjeravamo nastaviti angažman da podržimo Bosnu i Hercegovinu i sve naše partnere sa zapadnog Balkana u neophodnim koracima kako bi krenuli naprijed na svom putu prema EU - poručio je Mišel u pismu upućenom Borutu Pahoru.

Pismo koje je Šarl Mišel uputio Borutu Pahoru. Twitter

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.