PRIZNAO KRIVICU

Deset mjeseci zatvora za direktora bolnice koji je umjesto zaštitne opreme kupio naočale za varenje

Prema optužnici svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa i propuštanjem nadzora, koji se ogleda u tome da je umjesto ugovorene medicinske isporučena nemedicinska roba, oštetio budžet grada Doboja za 82.320 KM

Mladen Gajić dobio kaznu od deset mjeseci zatvora. AGENCIJE

S. S.

18.7.2022

Mladen Gajić, direktor bolnice "Sveti Apostol Luka“ u Doboju osuđen je na deset mjeseci zatvora u banjalučkom Okružnom sudu, a zbog nesavjesnog rada u vezi sa nabavkom medicinske opreme tokom pandemije virusa korona.

Gajić je sa Republičkim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice.

Sud je utvrdio da ima dovoljno doklaza da je optuženi počinio nesavjestan rad u službi, a presudu je izrekao Blagoje Dragosavljević.

Isplatio odšetu

- Optuženi je isplatio odštetu pričinjenu krivičnim djelom i prema zakonu kazna se može ublažiti kada optuženi nadoknadi štetu. Optuženi je neosuđivan i sobzirom da je otklonio štetnu posljedicu pričinjenu krivičnim djelom sud smatra da je kazna od 10 mjeseci adekvatna i postići će se svrha kažnjavanja - kazao je Dragosavljević.

Republički tužilac Sanja Tadić Stojisavljević obrazlažući sporazum rekla je da je kazna adekvatna težini krivičnog djela i okolnostima pod kojima je djelo počinjeno.

Kako je navela optuženi je isplatio štetu pričinjenim krivičnim djelom i od početka je sarađivao sa tužilaštvom.

- U ovakvim okolnostima zakon predviđa ublažavanje kazne do tri mjeseca, a optuženom je ona ublažena za dva mjeseca. Smatramo da će se postići svrha kažnjavanja - rekla je tužilac.

Kako je navela u početku je vođena istraga za zloupotrebu službenog položaja, ali prikupljeni dokazi su pokazali da se radi o nesavjesnom radu i istraga je pokazala da u ovom slučaju nije počinjeno koruptivno krivično djelo.

Gajić je presudom obavezan da plati sudske troškove od 500 KM, kao i sudski paušal od isto toliko novca.

Sudija Dragosavljević kazao je da je Pravobranilaštvo RS-a povuklo zahtjev za nadoknadu štete u ovom slučaju jer je optuženi to već izmirio i platio 82.320 KM odštete.

Naočale za varenje

Gajića je tužilaštvo teretilo da je sproveo postupak javne nabavke zaštitnih odijela i maski za potrebe bolnice, kao i za JU "Dom za starija lica Doboj" pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci, ukupne vrijednosti 136.918 KM sa PDV-om.

Prema optužnici svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa i propuštanjem nadzora, koji se ogleda u tome da je umjesto ugovorene medicinske isporučena nemedicinska roba, oštetio budžet grada Doboja za 82.320 KM.

Radi se o razlici između nabavne i krajnje prodajne cijene opreme.

Gajić je ugovor o nabavci zaštitnih odijela i maski zaključio sa agencijom "Travel for fan" d.o.o Banjaluka, koja nije ispunjavala kvalifikacione uslove za učešće u predmetnoj nabavci, jer se radi o putničkoj agenciji.

Tako su umjesto zaštitnih odijela bolnici isporučena ona bez deklaracije i adekvatne zaštite, a umjesto profesionalnih zaštitnih naočara, naočare za varenje.

Gajić je uhapšen u akciji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske 6. oktobra 2021. godine, u sklopu istrage o takozvanim "korona ugovorima", a u okviru istrage podsjetimo uhapšen je bio i direktor turističke agencije "Travel for fun" Saša Marković, kao i direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković te još nekoliko lica, zbog sumnje da su počinili krivična djela u procesima nabavki tokom trajanja pandemije koronavirusa, pišu Nezavisne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.