BH KLIMATOLOG

Dženan Zulum za "Avaz": Ovo je najviša temperatura ikad izmjerena u julu BiH

Vrhunac toplinskog vala očekuje se za dane vikenda

Danas je najtoplije je bilo u Trebinju gdje je u 14 sati izmjereno 34 stepeni. Avaz

A. Č.

18.7.2022

U Bosni i Hercegovini danas je preovladavati sunčano vrijeme, a najtoplije je bilo u Trebinju gdje je u 14 sati izmjereno 34 stepeni. Ipak, meteorolozi vrhunac ovog toplotnog vala najavljuju za vikend.

Kako je rekao za portal "Avaza" klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Dženan Zulum, na prostoru Bosne i Hercegovine, prema trenutno raspoloživim sinoptičkim kartama, do kraja mjeseca preovladavat će sunčano i suho vrijeme uz veoma malu oblačnost i visoke temperature zraka. 

- Temperature će ove sedmice biti u porastu. Od sredine sedmice uz novi toplotni val ove godine, dani bi mogli biti teže podnošljivi. Vrhunac toplinskog vala očekuje se za dane vikenda. Najviše dnevne temperature između 32 i 39, na jugu zemlje do 42 stepena - rekao je Zulum.


Zulum: Narednih dana u centralnim dijelovima će biti jutarnje svježine. Avaz

Maksimalne temperature zabilježene u BiH su:

- Bihać 41,2 stepena

- Gradačac 40,5 stepeni

- Mostar 46,2 (1901. godine)

- Sarajevo 38,5 stepeni

- Tuzla 40,7 stepeni.

- Vrhunac ovog vala očekuje se za vikend, pa ćemo vidjeti hoće li biti novih rekorda. Narednih dana u centralnim dijelovima će biti jutarnje svježine. Kada ugrije bit će suho i bez padavina. To će pohodovati požarima. Nažalost, padavina neća biti još - rekao je za portal "Avaza" klimatolog Dženan Zulum.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.