ZABRINJAVAJUĆE

Planeta se sve više zagrijava: Broj dana s temperaturom iznad 35 stepeni nezaustavljivo raste

Veliki glavni gradovi ove su godine već pogođeni opasnim toplotnim valovima, što je prouzročilo niz smrti povezanih s toplotom te zatvaranje škola

Raste prijetnja od ekstremnih vrućina. Facebook

E. Ag.

prije 2 dana

Broj dana u kojima temperatura doseže 35 Celzijevih stepeni u 20 najvećih svjetskih glavnih gradova, od Delhija preko Džakarte do Buenos Ajresa, porastao je za 52 posto tokom protekla tri desetljeća, otkrila je analiza think tanka.

Više od 300 miliona ljudi živi u 20 najmnogoljudnijih glavnih gradova, gdje su na jedinstven način ranjivi na porast temperatura potaknut klimatskim promjenama s obzirom na činjenicu da asfalt i zgrade upijaju i zadržavaju toplotu.

Rast temperature

Glavni gradovi, uključujući Delhi, Daku i Manilu, ove su godine već pogođeni opasnim toplotnim valovima, što je prouzročilo niz smrti povezanih s toplotom te zatvaranje škola.

Delhi je zabilježio svoj najduži i najintenzivniji toplotni val u 74 godine, pri čemu je 39 dana zaredom bilo s maksimalnim temperaturama iznad 40 Celzijevih stepeni od 14. maja do 21. juna, prema podacima meteorološke stanice.

Međunarodni institut za okoliš i razvoj (IIED) sa sjedištem u Londonu je objavio analizu u kojoj je kvantificirao rastuću prijetnju od ekstremnih vrućina u nekima od najvećih urbanih centara svijeta, piše Hina

Koristeći podatke o površinskoj temperaturi s meteoroloških stanica u zračnim lukama, istraživači su otkrili da je od 2014. do 2023. sveukupno bilo gotovo 6.500 dana ili slučajeva kada je temperatura u jednom od 20 gradova dosegla 35 Celzijevih stepeni ili više. U desetljeću od 1994. do 2003., taj je broj iznosio tek 4.755.

Ekstremne vrućine

- Znamo da se toplo vrijeme ne osjeti jednako u različitim gradovima - kazao je Tuker Landesman (Tucker), istraživač IIED-a.

Džepovi ekstremnih vrućina su vjerovatniji u određenim tipovima četvrti i komercijalnim područjima. To je povezano s nejednakošću i načinom na koji dizajniramo zgrade i javnu infrastrukturu.

Indonezijski glavni grad Džakarta se suočio s najvećim apsolutnim porastom broja dana s temperaturom preko 35 Celzijevih stepeni, od 28 dana u razdoblju između 1994. i 2003. do 167 dana u najrecentnijem desetljeću.

Seul u Južnoj Koreji je s devet dana prešao na 58, a Buenos Ajres sa sedam na 35.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.