SARAJEVO

BiH pozicionirana na svjetsku mapu najsofisticiranijih laboratorija u oblasti molekularne

Saradnju je pozdravio i Rijad Konjhodžić iz Centra za genetsku dijagnostiku ALEA iz Sarajeva, te svjetski poznati stručnjaci iz Ilumine

Piše: A. Ovčina

19.7.2022

Sa današnje konferencije u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Saradnja Genetičkog centra ALEA zdravstvene ustanove ALEA i vodeće svjetske biotehnološke kompanije Illumina predstavljena je na današnjoj konferenciji u Sarajevu.

Tom prilikom dr. Adis Kandić je kazao da su on i dr. Rijad Konjhodžić prije šest godina krenuli sa ovim projektom, na nagovor Adisovog oca, prof. Dr. Zuhdije Kandića, koji im je kako Adis kaže dao previše prostora za ovaj projekt.

- Postigli smo da pozcioniramo Sarajevo na listu svjetskih centara koji se bave najsofisticiranijim analizama trenutno koje postoje u svijetu – rekao je Kandić.


BiH postaje prepoznatljiva

Istakao je da, ne samo Sarajevo, već i BiH postaje prepoznatljiva kao centar za molekularnu dijagnostiku.

- Nadam se da ovo neće biti zadnja vijest i da se nećemo na ovome zaustaviti. Naši planovi su da idemo dalje u razvoj. Samo neka to bude prirodno. Ne želimo da brzamo i ne želimo da žurimo – poručio je dr. Kandić.

Također, prisutnima se obratio Stefan Garsija (Garcia), generalni direktor Illumina kompanije.

- Kompanija Illumina je svjetski lider u tehnologijama seciranja DNA i genetičke analize. Produkti kompanije Illumina su korišteni u svim aspektima aplikacije zdravstva, infektivnim bolestima, onkologije, rijetkim bolestima. Kompanija je osnovana 1998. godine. Bazirana je u San Dijegu u Kaliforniji, u SAD. Broji preko devet hiljada zaposlenih – rekao je on.

Dodao je da je cilj ove kompanije da poboljša njegu za ljudsko zdravlje koristeći stalnu ljudsku genomu.

Jedan od čelnika kompanije Illumina koji je bio među prisutnima je Jeroen Adema, koji je kazao da kada je riječ o tehnologiji važno je šta se može uraditi sa njom.

- Zadatak Illumine je da potencijal skeniziranja se može pripremiti sljedeće generacije se može pripremiti u svakoj zemlji, ne samo u određenim područjima svijeta - kazao je.


Moto porodica

Dodao je da Illumina nije provajder genetičkih usluga sama po sebi, te je zato vrlo ponosna da sarađuje sa laboratorijama kao što je ALEA genetički centar koji su u stanju da implementiraju tehnologiju i koji su prošli certifikaciju i trening same kompanije da bi mogli ove usluge ponuditi na najvišem nivou u ovom dijelu svijeta.

Dr. Rijad Konjhodžić izjavio je da ono što je značajno je osjećaj medicinske, maksimalne posvećenosti i tehnologije na zadnjem nivou koju implementirati njihovim pacijentima.

- To je bio moto naših porodica, kuća u kojima smo radili i to smo sa sobom donijeli u ALEU ili ALEA genetički centar. Mi u ALEA genetičkom centru sada radimo sekvenciranje potpunog egzoma, kompletnog egzoma, kompletnih kodirajućih regija humane DNA što je od iznimne važnosti, pogotovo u pedijatrijskoj dijagnostici – rekao je Konjhodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.