DEKAN FPN-A

Turčalo za "Avaz": Netačno je da FPN nekoga diskriminiše, konkurs je raspisan preko programa zapošljavanja Federalnog zavoda

Kada se radi o takvim programima i konkursima koji su vezani za takav program, onda aplikanti mogu biti samo lica koja se nalaze na evidenciji nezaposlenih na Biroima Federacije, pojasnio je Turčalo

Turčalo: Nažalost, u našoj zemlji takve stvari, ako se radi o jednom ili drugom entitetu odmah poprimaju neke druge etničke, nacionalne i slične interpretacije. Arhiv

Piše: E. Ć.

22.7.2022

Veliku pažnju izazvao je Facebook status Jovane Suslovski, studentice generacije na Fakultetu političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu, koja je napisala kako se na FPN-u ne može zaposliti isključivo zato što živi u manjem bh. entitetu RS.

Dekan Fakulteta političkih nauka prof. dr. Sead Turčalo kazao je za portal "Avaza" da je status apsolutno netačan, obzirom da je objavljen bez bilo kakvog kontakta.

Univerzitet u Sarajevu je raspisao konkurs za prijem asistenata i viših stručnih saradnika na nekoliko fakulteta preko programa za zapošljavanje Federalnog zavoda za zapošljavanje. Kada se radi o takvim programima i konkursima koji su vezani za takav program, onda aplikanti mogu biti samo lica koja se nalaze na evidenciji nezaposlenih na Biroima Federacije. 

Dakle, ne mogu biti zaposleni koji žive u Federaciji ili nezaposleni koji su prijavljeni na bilo koji drugi biro, da li se radi o Brčkom distriktu ili entitetu RS - pojasnio je prof. dr. Turčalo za portal "Avaza".



Nije se pogledao sadržaj konkursa

Sve je otišlo u smjeru da Fakultet političkih nauka nekog diskriminiše.

- Pošto je status, ali i cijela interpretacija otišla u nekom smjeru da Univerzitet u Sarajevu, FPN nekoga diskriminišu je apsolutno netačno, jer se radi o sasvim drugom programu koji striktno propisuje ko može zapravo učestvovati u takvom programu.

Nažalost, u našoj zemlji takve stvari, ako se radi o jednom ili drugom entitetu odmah poprimaju neke druge etničke, nacionalne i slične interpretacije. I ovo je otišlo zato što je objavljena u većini medija poluinformacija, Facebook status jedne osobe je pola informacije, a druga polovina informacije je ono što dođe s druge strane.

Objavljeno je bez da se pogledalo šta je sadržaj konkursa, da je konkurs zapravo raspisan na temelju sporazuma sa Federalnim zavodom za zapošljavanje i programa Federalnog zavoda za zapošljavanje. 

Zakon o visokom obrazovanju koji jedini postavlja akademske uvjete

Dekan Fakulteta političkih nauka je pojasnio kako na FPN-u mogu svi raditi.

- Dakle, kada se raspiše konkurs koji nije vezan za programe Zavoda za zapošljavanje, na njega može aplicirati apsolutno svaki student koji je završio odgovarajući program, bez obzira gdje živi, dakle svaki državljanin Bosne i Hercegovine. 

U suštini, postoji Zakon o visokom obrazovanju koji jedini postavlja akademske uvjete. Svi drugi uvjeti su nešto što ispunjavaju svi državljani BiH - rekao je Turčalo za portal "Avaza".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.