REAKCIJE

Profesor Alija Kožljak o odluci Šmita: Podmetanje neće proći!

Pitanje je da li je zaista sve to tako ili ponovo imamo materijal za predizborne kampanje!? - kaže Kožljak

Kožljak: Nametanja ili podmetanja. Arhiv

A. Bajramović

25.7.2022

Ponovo je građanima BiH nametnuta "visokosofisticirana" tema promjene Izbornog zakona BiH, a da ne znamo ni ko ga mijenja, ni šta mijenja, ni da li nam nameće, niti da li je to već dogovoreno, ili pak nam neko sve to podmeće, kaže profesor Alija Kožljak, šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije Burch Univerziteta, komentirajući opću uzbunu zbog najave da će Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) ove sedmice nametnuti izmjene koje cementiraju diskriminaciju. 

Deblokirati integracijske procese

Kožljak podsjeća da je ova tema u drugi plan potisnula visoke cijene goriva, plina, struje, peleta, hrane, ali “kad je država u pitanju, sve ćemo zaboraviti”!

- Međutim, pitanje je da li je zaista sve to tako ili ponovo imamo materijal za predizborne kampanje!? Svi znamo da Izborni zakon treba mijenjati. Također znamo da naši političari nisu u stanju, bar do sada, da to urade sami. A znamo i da su i domaći i međunarodni sudovi ustanovili brojne primjere diskriminacije i nepravilnosti – kaže Kožljak.

Zbog toga Visoki predstavnik mora reagirati, a uz njegovu pomoć moramo deblokirati integracijske procese.

- Ako gospodin Šmit zaista želi da ubrza euroatlantske integracije BiH, on će svoja rješenja morati zasnivati na vladavini prava i demokratskim principima, kakve slijedi njegova vlastita država, ali i cijela EU. U tom smislu, ne mogu zamisliti da će se nametnuti odluka koja je suprotna donesenim sudskim odlukama, kao i temeljnim demokratskim principima i vrijednostima. Mislim da neće! Nekoliko je razloga za to – kaže Kožljak, te pojašnjava da Kristijan Šmit odluke ne donosi sam, već uz konsultacije sa PIC-om, Evropskom komisijom, Njemačkom i drugim ključnim stranim i domaćim akterima.


Poruka Šmitu

- Drugo, ne znam čime bi mogao opravdati bilo kakvu diskriminirajuću ili protupravnu odluku. Treće, itekako je svjestan da su preopasne odluke koje bi značile realizaciju agresivnih ratnih namjera, te izazivanje novih sukoba. Zato, gospodine Šmit, dobrodošla je vaša akcija koja će značiti progres i ubrzanje euroatlantskog puta BiH, ali nije dobro došlo bilo kakvo protupravno, nedemokratsko, anticivilizacijsko nametanje. Gospodine Šmit, ne dozvolite podmetanja, neće proći – upozorava profesor Alija Kožljak

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.