EUROPARLAMENTARKA

Strik poručila Šmitu: Povucite sporni prijedlog, on će produbiti etničku segregaciju

Ovakve dalekosežne sistemske promjene mogu se postići samo kroz inkluzivan, pažljiv i demokratski proces, istakla je Strik

Tineke Strik. Arhiva

H. J. I.

25.7.2022

Europarlamentarka Tineke Strik oglasila se na svom Twitter profilu povodom najava da će visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) iskoristiti Bonske ovlasti i nametnuti odluku za izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH. 

- U potpunosti podržavam prijedlog OHR-a BiH da se spriječi prijevara tokom predstojećih izbora u BiH i osigura funkcionalnost države nakon toga. Međutim, predložene izmjene Izbornog zakona ne bi trebale biti dio ovog paketa. Oni će produbiti etničku segregaciju i izbornu diskriminaciju.

Pozivam da se ovaj dio prijedloga povuče. Ovakve dalekosežne sistemske promjene mogu se postići samo kroz inkluzivan, pažljiv i demokratski proces, koji uključuje političke stranke, civilno društvo i Venecijansku komisiju. Ne korištenjem Bonskih ovlaštenja.

Potpuno podržavam mandat OHR-a, uključujući i moguću upotrebu bonskih ovlasti ako je potrebno, ali da bi ovo moćno oruđe bilo djelotvorno, prema njemu treba postupati pažljivo i sa visokim stepenom integriteta - napisala je Strik na Twitteru. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.