PREMIJER USK

Ružnić pisao Šmitu: Nemate nam pravo uskratiti predstavnike u Domu naroda

Vrlo je važno da znate da su u posljednjoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu u ovom dijelu države svi građani zajedno se borili za njenu odbranu, napisao je

Mustafa Ružnić pisao Kristijanu Šmitu. Avaz

H. J. I.

25.7.2022

Premijer USK Mustafa Ružnić poslao je otvoreno pismo visokom predstavniku Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) povodom najavljene odluke visokog predstavnika u vezi s izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH. 

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti. 

- Poštovani gospodine Šmit,

obraćam vam se kao premijer Vlade Unsko-sanskog kantona, ali i kao građanin države Bosne i Hercegovine. U svjetlu Vaših najava o nametanju izmjena Izbornog zakona imam potrebu i dužnost podsjetiti Vas na nekoliko važnih činjenica.


Nacionalne i vjerske podjele

Unsko- sanski kanton jedini je kanton u BiH u kojem se oduvijek i bez iznimke provode dosljedno sva prava svih građana bez obzira na nacionalnu pripadnost, a o zastupljenosti svih smo u kontinuitetu oslonjeni na Ustavom zagarantirana prava.

Vrlo je važno da znate da su u posljednjoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu u ovom dijelu države svi građani zajedno se borili za njenu odbranu u jedinicama Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane i da su ove vojne formacije u oba slučaja popunjavali građani svih nacionalnosti, a da nikada nisu došle u međusobni sukob.

Također, morate znati da u Unsko-sanskom kantonu ni danas u javnom životu ne postoji tema zvana suživot jer je to za nas oduvijek bio život. Zajednički, isti, podjednak, ni po čemu opterećen nacionalnim ili vjerskim podjelama.


BiH - zemlja svih njenih građana

Jasno i glasno vam poručujemo da ovaj dio države Bosne i Hercegovine zaslužuje i treba da ima svoje predstavnike u Domu naroda ispred svih građana i da nemate pravo uskratiti nam takvu vrstu slobode.

Kao zajednica i kao narod koji je vijekovima nadržavotvorniji dio BiH, pridružit ćemo se svim političkim, državnim i vjerskim institucijama koje osuđuju Vaše nametanje izmjena Izbornog zakona jer kao građani Unsko-sanskog kantona ne možemo i nećemo nijemo promatrati stvaranje trajnih etničkih podjela i uništavanje države za kakvu smo se borili, a to je Bosna i Hercegovina, zemlja svih njenih građana - zaključio je Ružnić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.