POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Federalna inspekcija zatvorila fabriku za preradu ribe u Stocu!

Zabranjena upotreba objekta do pribavljanja vodne dozvole Agencije za vodno područje Jadranskog mora

Stolačka "Žuvela":Kažnjeni i novčano. Avaz

Piše: M.Sm.

25.7.2022

Federalna uprava za inspekcijske poslove je, kako nam je potvrđeno, zatvorila  fabriku za preradu ribe „Žuvela-HB“ u Stocu.

Tako je rješenjem Federalnog vodnog inspektorata „Žuveli-HB“, kako nam je odgovoreno, zabranjena upotreba objekata za preradu i konzerviranje ribe iz kojih se vrši ispuštanje tehnoloških otpadnih voda do pribavljanja vodne dozvole Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar.

- Rok za izvršenje naložene mjere je odmah po prijemu izdatog Rješenja - kazali su nam iz Federalne inspekcije.Otpadne vode ispuštali u kanjon Radimlje. Avaz

Pojašnjeno nam je da je 27.juna  izvršen  inspekcijski nadzor postupajućeg federalnog vodnog inspektora. No, s obzirom na to da nadzoru nije prisustvovao predstavnik subjekta, zapisnik o inspekcijskom nadzoru je pismenim putem dostavljen odgovornom licu na izjašnjenje.

Nakon pribavljenog izjašnjenja na zapisnik, federalni vodni inspektor je donio rješenje o zabrani, a također, izdao je i prekršajni nalog u iznosu od 5.500 KM.

Podsjetimo, zbog nepročišćenih otpadnih voda  koje su se iz „Žuvele-HB“ slijevale u kanjon Radimlje, uz čuvenu nekropolu stećaka koja se nalazi na UNESCO-ovoj listi zaštićenih područja i nesnosnog smrada Stočani su danima protestirali i upozoravali na tempiranu ekološku bombu.
Mještani upozoravali na tempiranu ekološku bombu. Avaz

Također, rečeno nam je  i da Federalna uprava za inspekcijske poslove, odnosno Federalni vodni inspektorat još od 2014. godine u evidenciji rada i postupanja kod subjekta nadzora „ŽUVELA-HB“ d.o.o. Stolac ima historiju višestrukog djelovanja kad su u pitanju inicijalni i kontrolni inspekcijski nadzori odnosno izricanje upravnih mjera od strane federalne vodne inspekcije, prekršajne odgovornosti pravnog lica i odgovornog lica u pravnom licu zbog neposjedovanja vodnih akata za ispuštanje otpadnih voda u površinske vode odnosno korištenja vode, ispuštanja otpadnih voda i drugih aktivnosti i zahvata suprotno odredbama iz vodnog akta, do pitanja plaćanja posebnih vodnih naknada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.