PREMIJER DRŽAVE

Dritan Abazović podržao inicijativu da se 11. juli proglasi danom žalosti u Crnoj Gori

Ambasador BiH Branimir Jukić je naznačio da su odnosi dvije države za primjer svima na zapadnom Balkanu

A. Č.

Jukićem i Abazović: Crna Gora otvoreno podržava evropski put BiH

Foto: VLADA CRNE GORE


Premijer Crne Gore Dritan Abazović je izrazio puno poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici, navodeći da je 11. jula ove godine u Potočarima delegacija Vlade Crne Gore, koju je predvodio s ministrima, bila najmnogobrojnija od svih država regiona.

U tom smislu, Abazović je naveo da podržava inicijativu da se 11. jul proglasi danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, podsjećajući da je to predviđeno članom 5 Rezolucije.

Također, Crna Gora otvoreno podržava evropski put Bosne i Hercegovine, poštujući njenu cjelovitost i teritorijalni integritet, uvjerena da su stabilan i siguran region preduslov prosperiteta svih zemalja u njemu, a dobrosusjedski odnosi i EU integracija ključni za ekonomski i infrastrukturni razvoj, istakao je Abazović na sastanku s Branimirom Jukićem, ambasadorom BiH u Crnoj Gori, javlja Anadolija.

Odnosi dvije države za primjer svima

Kako je saopćeno iz kabineta premijera, Abazović je naglasio da je odnos Vlade Crne Gore prema Bosni i Hercegovini prijateljski i bratski, i da u budućnosti treba što više da se zasnivaju na realizaciji brojnih infrastrukturnih projekata koji će mnogo bolje povezati dvije države i glavne gradove.

Ambasador Bosne i Hercegovine Branimir Jukić je naznačio da su odnosi dvije države za primjer svima na zapadnom Balkanu i da su zasnovani na kontinuiranom međusobnom uvažavanju.

- BiH iskreno podržava ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, kako zbog Crne Gore, tako i zbog Bosne i Hercegovine, regiona, ali i Evropske unije - naglasio je ambasador Jukić.

Deblokada pravosuđa i izborne reforme

Razgovarajući o trenutnoj političkoj situaciji u državi, Abazović je naglasio važnost šireg političkog konsenzusa u kontekstu deblokade pravosuđa i izborne reforme kao najvažnijih segmenata u ključnom dijelu evropskih integracija.

Abazović i Jukić su se saglasili da su odnosi Crne Gore i Bosne i Hercegovine prijateljski, ojačani zajedničkim vanjskopolitičkim prioritetima u pogledu regionalne saradnje i integracije u EU. Oni su, kako se navodi u saopštenju, razmijenili mišljenja o turističkoj sezoni, političkim prilikama unutar dvije države i regionu, saglasivši se da je zajednički interes da se dvije države nađu u EU.

NA VRH

Podijeli članak na