AGENCIJA ZA BANKARSTVO

Jasmin Mahmuzić za "Avaz": Rast kamata neće ugroziti otplatu kredita

Od 14 komercijalnih banaka sa sjedištem u FBiH tri nemaju ugovorene kredite s promjenljivom kamatnom stopom

Mahmuzić: Dvije banke neće vršiti usklađivanja. Arhiv

Piše: A. Bajramović

29.7.2022

Rast kamata u FBiH još nije postao opća pojava, jer trenutno je aktuelno usklađivanje dijela kredita koji su ranije ugovoreni s promjenjivom kamatnom stopom vezanom najčešće za EURIBOR, kazao je za “Avaz” direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić.


Iznos rate

Dodaje da, zaključno s 31. majem, nisu zabilježene promjene kamatnih stopa na nove kredite.

- Banke koje su za datum usklađivanja u ugovorima odredile 30. juni ili 1. juli obavještavaju klijente o usklađivanju kamatne stope i promjenama u iznosu rata kredita - pojašnjava Mahmuzić.

Interes banke

Ali u ovom trenutku kod većine korisnika neće ugroziti mogućnost uredne otplate.

- Smatramo da postoji dovoljan kapacitet i interes banaka da daju podršku privredi i građanima u izbjegavanju rizika koji bi mogli nastati kao kombinacija povećanja rata kredita i rasta ostalih troškova uzrokovanih inflacijom - ističe Mahmuzić.

Ključne stope

Dodaje da je za bh. banke, privredu i građane važna intenzivna komunikacija i procjena efekata rasta kamata, kao i odgovorno zaduživanje i potpuna informiranost, prije i tokom otplate kredita.

- Rast ključne stope koju određuje ECB i međubankarskih stopa iz skupine EURIBOR je i dalje moguć, ali ne preko nivoa koji bi doveo do rasta ukupnih stopa za više od 2 posto - dodaje Mahmuzić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.