SVEČANO OTVORENJE MOSTA

Dodik u Bosanskoj Gradišci: Otvorit ćemo se prema našem glavnom cilju

Tokom obraćanja na svečanosti zvaničnici su izrazili nadu da će most biti otvoren za saobraćaj između Bosne i Hercegovine i Hrvatske krajem sljedeće godine

A. Č. / Anadolija

29.7.2022

Svečanosti su prisustvovali zvaničnici iz političkog, kulturnog i javnog života - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U Bosanskoj Gradišci, gradu u Bosni i Hercegovini na granici s Hrvatskom, večeras je svečano ozvaničen završetak izgradnje mosta preko rijeke Save između dvije susjedne zemlje, javlja Anadolija.

Svečanosti su prisustvovali šef Kooperacija Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Stefano Ellero, zvaničnici iz političkog, kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i građani.

Most je dug 462 metra a projektom su obuhvaćene pristupne saobraćajnice s bh. strane od 411 metara i sa strane Hrvatske oko 50 metara. Oko četiri kilometra pristupne saobraćajnice u Hrvatskoj, kojom će saobraćaj biti spojen sa putevima u ovoj zemlji trebalo bi da bude završen u februaru 2024. godine.


Mostovi biti dominanti

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekao je da se dugo čekalo da se ovo realizuje.

- Otvorit ćemo se prema našem glavnom cilju da budemo dio evropske komunikacijske mreže - kazao je on i dodao da je ovo pobjeda.

Istakao je da je danas svijet u veoma teškom stanju, da nered na globalnoj sceni ne obećava perspektivu.

- Otvaranje ovakvih mostova, ulaganje u ovakve stvari, svakako bar za trenutak ili za ovo vrijeme daje nadu da će mostovi biti dominanti, a ne oni koji ruše mostove - rekao je Dodik.

Izrazio je nadu da će sljedeće godine ovaj most otvoriti za saobraćaj.

Evropska unija je sufinancirala izgradnju mosta

Stefano Ellero u obraćanju prisutnim rekao je da je ovo jedan od najvažnijih regionalnih infrastrukturnih projekata koji je poveznica Bosne i Hercegovine i šire mreže Evropske unije.

- Mostovi su zaista snažni simboli povezanosti, saradnje i razvoja za sve. Ovo je drugi prekogranični most na rijeci Savi koji je sufinansirala Evropska unija - rekao je on podsjećajući na otvaranje mosta Svilaj.

Istakao je i da su mobilnost i modrene saobraćajne veze od presudnog značaja za svaku zemlju, a ovaj most će smanjiti vrijeme čekanja za ljude koji žele preći i otići na neku destinaciju, što znači manje potrošenih sredstava i manje zagađenja.

Ukupno EU je do sada odvojila više od 640 miliona eura bespovratnih sredstava za 19 projekata u BiH u sektoru transporta, uključujući nekoliko dionica na koridoru Vc, ali i željeznice i vodene prilaze/luke.

Ugovorena vrijednost radova izgradnje mosta bila je 19,6 miliona evra bez PDV-a, pola izgradnje finansirale su Hrvatske autoceste, a drugu polovinu Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Evropska unija je sufinancirala izgradnju mosta s 3,2 miliona eura bespovratnih sredstava koja su kombinovana sa 5,6 miliona eura povoljnog kredita od Evropske investicijske banke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.