SARAJEVO

Ambasada Švicarske obilježila 731. rođendan Švicarske

Između Švicarske i BiH postoji dugotrajno partnerstvo, naveo je Hunn

A. Č. / Fena

1.8.2022

Proslava u Sarajevu. Fena

Ambasador Daniel Hunn istakao je da danas proslavljaju 731. rođendan Švicarske, te su tim povodom pozvali svoje partnere i prijatelje iz BiH.

- Između Švicarske i BiH postoji dugotrajno partnerstvo, a jedan od njegovih glavnih stubova je naš Program saradnje kroz koji podržavamo bh. vlasti u reformskim procesima na putu evropskih integracija - naveo je Hunn.

Dodao je da saradnja postoji i na polju odbrane budući da je švicarski kontigent dio snaga EUFOR-a u BiH, a odnedavno je jedan švicarski diplomat preuzeo i funkciju zamjenika visokog predstavnika.

- Sa Bosnom i Hercegovinom imamo intenzivnu saradnju na različitim poljima, koju večeras proslavljamo, i nastavit ćemo raditi s vlastima i narodom ovdje u budućnosti - poručio je ambasador Hunn.

Zamjenik ambasadora Siroco Messerli izjavio je da je Švicarska počela podržavati BiH prije 26 godina - prvenstveno humanitarnom pomoći, dok se danas više fokusiraju na ekonomski razvoj.

Naglasio je da također pomažu lokalnim zajednicama po pitanju vodosnabdijevanja, zdravstvenim ustanovama u poboljšanju usluga, kao i vlastima po pitanju migracija.

Proslavi u Sarajevu je prisustvovao i zastupnik u Gornjem domu Saveznog parlamenta Švicarske Philippe Bauer i zamjenik glavnog komandanta Švicarske armije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.