SIMBOLIČNOG NAZIVA PULS

Posavski umjetnički likovni simpozij postao važan puls povratka i života

Posavski umjetnički likovni simpozij u Garevcu se održava već četvrtu godinu

E. Ć. / Hrvatski glasnik

2.8.2022

Sa umjetničkog likovnog simpozija. Hrvatski glasnik

Posavski umjetnički likovni simpozij koji je održan protekle sedmice u Otvorenoj kući Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" u Garevcu, malom povratničkom mjestu u srcu Bosanske Posavine, i ove godine okupio je devet likovnih umjetnika i akademskih slikara iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Prisustvovali su Jasmina Runje iz Dubrovnika, Goran Kujundžić iz Darde kod Osijeka, Marko Šošić iz Vinkovaca, Borislav Božić iz Rijeke, Renata Papišta iz Sarajeva, Robert Bartel iz Mostara, Ivan Bogović iz Vinkovaca, Lorena Šimić iz Zagreba i Josip Mijić iz Širokog Brijega koji je ujedno i umjetnički voditelj.

Inače, Posavski umjetnički likovni simpozij u Garevcu se održava već četvrtu godinu. Simboličnog naziva PULS, ovaj umjetnički višednevni susret, izravno pulsira Posavinom na način da umjetnici svojim insprirativnim djelovanjem obogaćuju ovaj kraj. 

PULS je do sada iznjedrio više od stotinu umjetničkih djela koji ostaju kao trajni zalog Napretkovoj otvorenoj kući u Garevcu. Marko Šošić, sveučilišni profesor Fakulteta za odgojno obrazovne znanosti u Osijeku i likovni umjetnik po treći put sudjeluje na PULS-u. Za Hrvatski glasnik kaže da ovaj simpozij je sociološki veoma važan, jer se ovdje stvaraju posebne energije među ljudima iz kojih nastaju umjetnički radovi koji ostavljaju značajnog traga. Marko Šošić dodaje da je za Posavinu posebno važno da posavski umjetnički likovni simpozij nastavi živjeti.

- Mi umjetnici smo uglavnom osebujna bića i volimo određenu izoliranost, jer tako najbolje stvaramo. Kada se mi uspijemo umrežiti i ostvariti zajedničke interese pa čak i zajednička prava tada pokazujemo da smo bitan i nužan sloj cjelokupnog društva. 

Znači mi nismo ti koji ćemo izgraditi ceste, obnoviti kuće, ali kada se i ovdje jednom sve obnovi, kada se izgrade kuće i vrate ljudi, pokrene život, nedostaje onda uvijek taj nevidljivi dio za koji živimo, a to je identitet i kultura. Mi smo upravo nosioci toga, jer to je naša struka i naš poziv. Vjerujem da ovdje pripremamo dobar teren za obnovu kulture i cjelovitog života na ovim prostorima - istaknuo je likovni umjetnik Marko Šošić za "Hrvatski glasnik".

Boljeg prostora i mjesta za jedan ovakav Simpozij kako ga vide umjetnici, od Garevca i Napretkove Otvorene kuće za mir i kulturu dijaloga, za sada nema na ovom prostoru BiH. Mira i kulture dijaloga na ovim prostorima nikada nije dosta. Slavica Mijić Lukač voditeljica Otvorene kuće kaže da sve što želi je da PULS raste, da se u Garevcu rode i ožive još neke ideje zbog kojih će ljudi Otvorenu kuću u Garevcu redovito posjećivati, piše Hrvatski glasnik.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.