REAKCIJE

Dodik zabrinut: Ovo je klasičan primjer okupacije suverene BiH

Što se tiče unutrašnjih nemira i ugrožavanja bezbjednosti, BiH je u tom pogledu stabilna, poručio je član Predsjedništva BiH

E. Ma.

Dodik: BiH je stabilna i mirna

Foto: Avaz


Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine kazao je da je grupa američkih senatora nepotrebno podigla tenzije inicijativom o zakonu koji bi omogućio raspoređivanje misije NATO-a u BiH ukoliko Rusija blokira nastavak mandata EUFOR-a u novembru ove godine.

Dodik je upitan da prokomentira inicijativu senatora da SAD iskoristi svoj uticaj u NATO-u da ohrabri planiranje i podršku međunarodnih vojnih snaga za održavanje i sigurnog okruženja u BiH, posebno ako Rusija blokira nastavak misije EUFOR-a na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, te da se ojača štab NATO-a u Sarajevu.

Dodik je u izjavi za Srnu rekao da niko nije osporio mandat EUFOR-a zbog čega tu inicijativu smatra klasičnim primjerom okupacije suverene zemlje.

On je ponovio da je BiH stabilna i mirna.

- Što se tiče unutrašnjih nemira i ugrožavanja bezbjednosti, BiH je u tom pogledu stabilna. Politika Republike Srpske je jasna – mir i vojna neutralnost - poručio je Dodik.

NA VRH

Podijeli članak na