BH. METEOROLOG

Bakir Krajinović za "Avaz" otkrio kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Očekujte promjenjive vremenske prilike sa ugodnim vrijednostima temperaturama zraka, rekao je Krajinović

Krajinović: Desetak dana bit će slične vremenske prilike. AVAZ

Piše: A. Ovčina

10.8.2022

Nakon paklenih vrućina na području Bosne i Hercegovine pala je obilna kiša popraćena grmljavinom, a prema najavama meteorologa čini se da će ovakvo vrijeme trajati u narednih nekoliko dana.

Kako je za portal "Avaza" kazao bh. meteorolog Bakir Krajinović, ova promjena koja je zahvatila BiH bila je očekivana. 


Pad temperatura

- Prema prognozama ostvarilo se baš onako kako su modeli i dali analize. To je nestabilnost u vidu padavina skoro u BiH i pad temperatura za nekih desetak stepeni. Ovakve vremenske prilike zadržat će se i u narednih nekoliko dana. Desetak dana bit će slične vremenske prilike, dosta svježije u odnosu na protekli period sa povremenim slabim do umjerenim padavinama u našoj zemlji - rekao je Krajinović.

Dodao je da su to vremenske prilike koje će u BiH popraviti plodni bilans, te će biti dosta ugodnije temperature širom naše zemlje, kako one maskimalne tako i one minimalne.


Dugoročna vremenska prognoza

- Kada je u pitanju dugoročna vremenska prognoza koja se odnosi na narednih 15 dana, možemo očekivati nešto nestabilnije vremenske prilike u odnosu na protekli period i više padavina sa ugodnijim teperaturama zraka - kazao je Krajinović.

Dodao je kako to ne znači da je ljeto gotovo. 

- I dalje će te vrijednosti biti u granicama ili nešto uobičajene za ovo doba godine, ali svakako dosta povoljni padavinski režim, odnosno dosta više padavina nego sedmog mjeseca i ovih prvih dana avgusta. Očekujte promjenjive vremenske prilike sa ugodnim vrijednostima temperaturama zraka u narednih petnaestak dana - poručio je on. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.