SAZNAJEMO

U HNK se "pegla" tekst konkursa za šefa policije

Nezavisni odbor za izbor i reviziju zasjedao je već dva puta, o čemu u javnosti ni slova nije bilo

MUP HNK: Bez komesara više od tri i po godine. Agencije

Piše: M. Smajkić

15.8.2022

Tačno dva mjeseca, koliko je prošlo da su skupštinski zastupnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima, kao i Zakon o izmjenama Zakona o policijskim službenicima, kojim se uvodi institut zamjenika policijskog komesara, stječe se dojam da je ova priča, koja je izazvala neviđenu buru u javnosti, gurnuta ustranu.


Nema slova

Zanimljivo, špekuliralo se i to da vladajuća koalicija HDZ BiH i SDA, usljed silnih reakcija i „etiketiranja“ o tome da uvodi stranačku policiju, „propituje“ svoju odluku.

Međutim, prema našim pouzdanim saznanjima iz izvora ove dvije stranke, Nezavisni odbor za izbor i reviziju, čiji je proces imenovanja, također, otkočen 15. juna, zasjedao je već dva puta, o čemu u javnosti ni slova nije bilo.

Štaviše, kako saznajemo, članovi Nezavisnog odbora Mladen Ćorić, Sinan Crnomerović, Dragan Brkić, Suada Talović, Goran Karanović, Nedžad Ramić i Dragan Jelonjić „peglaju“ tekst konkursa za izbor policijskog komesara i njegovog zamjenika, koji će, najvjerovatnije, biti raspisan tokom ove sedmice.

Sandi Dizdarević, stručnjak iz oblasti kriminologije i sigurnosti, jedan od najvećih kritičara usvajanja spornih izmjena dva zakona, podsjeća da je cijeli proces u vezi s izborom članova Nezavisnog odbora u HNK izrazito devijantan jer se komisija koja je vršila izbor nije držala propisanih odredbi zakona.


Dva Bošnjaka

Smatra da su članovi Nezavisnog odbora izgubili svoju osnovnu zadaću, a to je da nisu nezavisni, već su, kako kaže, itekako politički izabranici. Također, navodi da je HNK prvi kanton u čijem je Nezavisnom odboru kao član imenovan policijski službenik.

S druge strane, u obje stranke traje „lov“ na potencijalne kandidate, čak i izvan HNK, budući da čin glavnog inspektora u MUP-u HNK trenutno imaju samo dvojica Bošnjaka.

Kako saznajemo, sve je izglednije i u neku ruku dogovoreno to da će HDZ i SDA rezultate konkursa provesti tek nakon predstojećih izbora. HNK je, podsjetimo, više od tri godine bez šefa policije, a u MUP-u nedostaje više od 250 policijskih službenika.

Odustao od upravnog spora

Dizdarević je bio jedan od 39 kandidata koji su se prijavili za člana Nezavisnog odbora, ali je nakon svega odustao od pokretanja upravnog spora protiv odluke komisije.

- Jedan od razloga zbog kojeg to nisam učinio jeste taj da ne želim učestvovati u bilo kakvom odboru koji se temelji na devijacijama. Nadalje, usvojene su izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima prema kojima je izmišljen institut zamjenika - kaže Dizdarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.