SUD BIH

Predmet "Dobrovoljačka": Suđenje počinje 21. septembra

Branioci su utvrdili da je najmanje 10 svjedoka u međuvremenu preminulo

Tužilac je najavio da će reducirati spisak svjedoka. B. Cerić

Piše: B. C.

17.8.2022

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održana statusna konferencija predmetu "Dobrovoljačka". Početak suđenja zakazan je za 21. septembar kada će tužilac pročitati optužnicu i iznijeti uvodnu riječ. 

Planirano je i da odbrane trojice prvooptuženih iznesu uvodne riječi. 

Govorilo se o ekonomičnosti postupka za koji je već utvrđeno da će trajati više godina. Branioci su utvrdili da je najmanje 10 svjedoka i međuvremenu preminulo, a tužilac je najavio da će reducirati spisak svjedoka između ostalog i u zbog ove činjenice.

U ovom predmetu optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Bakir Alispahić Enes Bezdrob, Ismet Dahić, Jusuf Pušina i Mahir Žiško.

 - Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN-a, te nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izvršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili izvršitelje, kao i pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina - saopćili su tada iz Tužilaštva BiH.

Heroji odbrane Sarajeva ranije su negirali krivicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.