POJAŠNJENJE

CIK BiH: Veliki koncert u Zetri 2. oktobra neće utjecati na transport i brojanje glasačkog materijala

U Zetru će biti prebačen i glasački materijal iz Diplomatsko – konzularnih predstavništava BiH

Iz CIK-a pojašnjavaju da u Zetru dan kasnije, 3. oktobra, stižu glasački materijali birača. AVAZ

A. Bajramović

22.8.2022

Na dan održavanja općih izbora u BiH, 2. oktobra, u sarajevskoj Zetri bit će održan veliki, dugo očekivani, jedanput odloženi koncert popularnog Stinga. 

Ulaznice za ovaj jedinstven muzički događaj, kojim će Sting u Sarajevu proslaviti i svoj rođendan, već su rasprodate. Iako dio članova Centralne izborne komisije BiH koristi godišnji odmor prije finala priprema za izborni dan, dobili smo pojašnjenje da koncert ni na koji način neće utjecati da dinamiku izbornog materijala u Glavni centar za brojanje u Zetri.

Iz CIK-a pojašnjavaju da u Zetru dan kasnije, 3. oktobra, stižu glasački materijali birača koji su glasali u odsustvu, na nepotvrđenim listićima i putem mobilnih timova. 

U Zetru će biti prebačen i glasački materijal iz Diplomatsko – konzularnih predstavništava BiH, ali za njegov transport potrebno je nekoliko dana. Materijal sa redovnih biračkih mjesta transportuje se u Općinske izborne komisije a potom, nakon objedinjavanja, u skladište u Istočnom Sarajevu. 

Zanimljivo je da je sličnih dilema kada je riječ o masovnim skupovima u Zetri bilo i prije 12 godina, kada je mjesec i po dana u ovoj dvorani boravio navodni iscjelitelj Meki Torabi, a kroz nju prošlo na desetine hiljada ljudi. Transport materijala i proces brojanja ni u takvim uvjetima nisu bili blokirani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.