ZNAČAJNA POMOĆ

Općina Stari Grad obezbijedit će udžbenike za učenike od prvog do četvrtog razreda

Kako bi učenici u Starom Gradu imali isti tretman kao i u drugim općinama, Hadžibajrić je donio odluku o preusmjeravanju budžetskih sredstava i nabavci udžbenika od prvog do četvrtog razreda

Ibrahim Hadžibajrić: Djeca romske populacije će dobiti i ruksake i odjeću. FACEBOOK

S. S.

22.8.2022

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić najavio je da će ova Općina obezbijediti udžbenike za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, a za prvačiće čiji roditelji nisu zaposleni osigurat će sve za opremanje školaraca.

Kako bi učenici u Starom Gradu imali isti tretman kao i u drugim općinama, Hadžibajrić je donio odluku o preusmjeravanju budžetskih sredstava i nabavci udžbenika od prvog do četvrtog razreda.

Pomoć socijalnim kategorijama

Istovremeno, Općina Stari Grad i načelnik Hadžibajrić opredijeljeni su da maksimalno pomognu roditeljima koji ne mogu sami opremiti djecu za školu. Analizom stanja na terenu, utvrđen je broj djece u Starom Gradu koja kreću u prvi razred, a potiču iz porodica u kojima su roditelji nezaposleni i tim učenicima bit će obezbijeđeno sve za polazak u školu.

Za ove učenike, uključujući i djecu iz porodica romske populacije, Općina Stari Grad kupit će udžbenike, ruksake sa školskim priborom, svu odjeću i obuću potrebnu za opremanje školarca koji će im biti uručeni prije početka školske godine.

Nedostatak koordinacije

Ove godine će skoro 50 učenika biti opremljeni ‘od glave do pete’ za polazak u školu.

Također, u saopćenju Općine Stari Grad navodi se da je Hadžibajrić uputio kritiku Ministarstvu odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo i ministrici Naidi Hota - Muminović zbog nepostojanja, kako kaže, bilo kakve koordinacije i dosljednosti u radu, te prebacivanja svojih obaveza na druge nivoe vlasti.

- Polovična rješenja koja nudi resorno ministarstvo samo unose zabunu među građane i stvaraju jaz među roditeljima i djecom - navode iz Općine Stari Grad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.