HITNA MJERA

Prijedlog ministra Nermina Džindića: Ukinuti PDV na uvoz plina

Smanjenje cijene plina za 17 posto itekako bi značilo građanima u valu poskupljenja koji traje i koji će, vjerovatno, trajati u budućnosti

Džindić: Osnovni problem cijena plina. Agencije

Piše: Al. Bajramović

23.8.2022

Federalno ministarstvo energije, industrije i rudarstva pripremilo je informaciju koju će proslijediti Vladi FBiH, uz inicijativu da se na nivou Vijeća ministara inicira ukidanje PDV-a na plin, saznaje „Avaz“.


Val poskupljenja

Ovakav prijedlog bit će kandidiran na sjednici Vlade FBiH koja je zakazana za četvrtak, potvrdio nam je ministar Nermin Džindić.

- S obzirom na to da jedino premijer FBiH ovakav zahtjev može prenijeti Vijeću ministara, mi očekujemo da Vlada podrži tu inicijativu, da se smanji ili ukine PDV na uvoz plina u BiH. Mi nismo veliki potrošač, ali bi smanjenje cijene plina za 17 posto itekako značilo građanima u valu poskupljenja koji traje i koji će, vjerovatno, trajati u budućnosti - pojašnjava Džindić.


Grijna sezona

Budući da se 85 posto plina troši u Kantonu Sarajevo, podsjeća Džindić, ovakva odluka najviše bi utjecala na smanjenje inflacijskog udara na stanovnike ovog kantona.

- Što se tiče plina, prema informacijama koje imamo, problema sa snabdijevanjem ne bi trebalo biti, kao ni s količinama koje će nam biti potrebne u grijnoj sezoni. Međutim, osnovni problem je cijena. Sada smo se fokusirali na cijenu. Očekujem od kantonalnih vlasti, s kojima smo imali sastanak prije dvadesetak dana, da će oni poslati zahtjev i da o tome razgovaramo - kaže Džindić.

Cijena tri puta rasla

Cijene plina u BiH u ovoj godini su tri puta rasle. Najprije početkom godine za 14,95 posto, zatim u aprilu za 21,7 posto te u julu, kada je cijena prirodnog plina porasla za 23 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.