ZAJEDNIČKA KOMISIJA PSBIH

Usaglašena nulta stopa PDV-a na osnovne namirnice do kraja godine

Na luksuz će PDV iznositi 22 posto, a na ostale proizvode i usluge primjenjivat će se dosadašnja jedinstvena stopa PDV-a od 17 posto

Predstavnički dom PSBiH. Armin Durgut / PIXSELL

S. S.

23.8.2022

Zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH za usaglašavanje teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost usaglasila je danas uvođenje diferencirane stope PDV-a u BiH od nula posto na osnovne životne namirice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 posto na luksuznu robu.

Na ostale proizvode i usluge primjenjivat će se dosadašnja jedinstvena stopa PDV-a od 17 posto.

Do kraja godine

Prema usaglašenim dopunama Zakona, Uprava za indirektno oporezivanje BiH zadužena je da precizira na koju će se robu primjenjivati ove stope PDV-a, čija je primjena vremenski ograničena do 31. decembra.

Podsjećamo, na inicijativu SDS-a, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je uvođenje stope od pet posto za prvu kategoriju proizvoda, te stope od 22 posto za luksuzne proizvode.

Nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio amandmane delegatkinje Dušanke Majkić o uvođenju nulte poreske stope za prvu kategoriju proizvoda i ograničavanje primjene zakona do 31. decembra, te davanje UIO da precizira proizvode na koje će se primjenjivati nove poreske stope, uslijedilo je formiranje Zajedničke komisije oba parlamentarna doma za usaglašavanje teksta zakona.

Šarović nezadovoljan ograničavanjem primjene

Poslanik SDS-a Mirko Šarović, koji je pozdravio usvajanje nulte poreske stope, rekao je novinarima da je nezadovoljan vremenskim ograničavanjem primjene zakona, te najavio da će odmah u Predstavničkom domu biti pokrenuta procedura da se dogovorena nulta stopa PDV-a primjenjuje trajno.

Prema njegovim riječima, problem je i to što što UIO treba da precizira na koje će se proizvode primjenjivati diferencirane poreske stope umjesto dosadašnje opšte od 17 posto.

- S obzirom na to da je iz UIO najavljeno za to potrebno vrijeme, osnovano sumnjamo da do primjene nulte, odnosno diferencirane stope ne bi moglo doći u vremenskom roku predviđenom za primjenu zakona, odnosno do kraja godine - rekao je Šarović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.