NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Dodik odbio agreman novom njemačkom ambasadoru, predložio krivični progon Šmita

On je glasao protiv ratifikacije sporazuma između Vijeća ministara i Velike Britanije o zapošljavanju supružnika članova diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH

Sa održane sjednice. PREDSJEDNIŠTVO BIH

A. O.

24.8.2022

Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine održana je danas u Sarajevu na kojoj su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Milorad Dodik koji se javio putem video linka.

Naime, Dodik je tražio da se razmatra ulazak BiH u Otvoreni Balkan, krivični progon visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christiana Schmidta), smjena predsjedavajućeg Šefika Džaferovića, izgradnja gasovoda koji bi Gazprom radio u RS, kao i saglasnosti za aerodrom u Trebinju.

On je između ostalog glasao protiv određenih razvojnih projekata za Federaciju BiH. 


Također, Dodik je glasao protiv davanja agremana novom njemačkom ambasadoru u BiH. Ovom prilikom važno je naglasiti da će biti još jedan krug glasanja, ali je to Dodik danas izričito odbio.

On je glasao protiv ratifikacije sporazuma između Vijeća ministara i Velike Britanije o zapošljavanju supružnika članova diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH.

Odbio je i nekoliko grantova za investicione projekte pod izgovorom da se samo radi o grantovima za FBiH.

Dodik je podržao Ugovor o IP-a fondu, Sporazum o prekograničnoj saradnji s Crnom Gorom, Protokol kojim se izmjenjuje i dopunjuje Konvencija za zaštitu pojedinaca u vezi s automatskom obradom ličnih podataka, Izvještaj o finansijskoj reviziji Predsjedništva BiH za 2021. godine i Projekciju Budžeta Predsjedništva BiH za 2023. godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.