POTPREDSJEDNICI FBIH

Mahmutbegović i Dunović pisali Šmitu zbog Čavare: Ubijeđeni smo da znate ko je kočničar i da ćete djelovati

Na dalje, tvrde da je donio "Odluku", a ne "Prijedlog Odluke" i čak naveo da će ta "Odluka" biti objavljena u Službenim novinama FBiH

Mahmutbegović i Dunović: Čavara je prekršio Ustav FBiH. AVAZ

A. O.

25.8.2022

Nakon što je jučer predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara imenovao sudije Ustavnog suda FBiH, potpredsjednici FBiH Milan Dunović i Melika Mahmutbegović iskazali su svoje nezadovoljstvo. 

Naime, jučer su izjavili da nisu bili upitani oko imenovanja, a danas su uputili zajedničko pismo visokom predstavniku BiH Kristijanu Šmitu (Christianu Schmidtu) i Marinku Čavari.

Istakli su da Ustav FBiH eksplicitno propisuje proceduru imenovanja sudija Ustavnog suda, a da je svojom jučerašnjom "odlukom o imenovanju" Čavara prekršio Ustav, ali i anulirao ulogu Doma naroda.

Pismo koje je upućeno. PRINTSCREEN

- Očito je da predsjednik Čavara, donoseći "Odluku o imenovanju" i to na press konferenciji, a ne u konsultacijama s potpredsjednicima, na način propisan gore navedenim članom Ustava, prekršio Ustav FBiH - navodi se između ostalog u pismu.

Na dalje, tvrde da je donio "Odluku", a ne "Prijedlog Odluke" i čak naveo da će ta "Odluka" biti objavljena u Službenim novinama FBiH, čime je, kako kažu, u potpunosti anulirao ulogu i značaj Doma naroda Parlamenta FBiH i sebi prskrbio ulogu zakonodavca.

Sadržaj pisma. PRINTSCREEN

- Ubijeđeni smo, visoki predstavniče, da Vi i kao i ostali predstavnici zemalja članica Vijeća za provedbu mira znate ko je glavni i jedini krivac i kočničar procesa imenovanja nedostajućih sudija Ustavnog suda, i da ćete u skladu s tim nastaviti Vaše djelovanje - navodi se u pismu Šmitu.

U dopisu Čavari, Dunović i Mahmutbegović su ga podsjetili na odredbu Ustava FBiH da sudije Ustavnog suda predlaže predsjednik FBiH uz saglasnost potpredsjednika, a za imenovanje je potrebna potvrda većine delegata Doma naroda Parlamenta FBiH koji su prisutni i glasaju.


Potpisnici pisma. PRINTSCREEN

- Molimo da nas blagovremeno obavijestite o terminu sastanka - kratko su Čavari poručili potpredsjednici FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.