PITALI SMO

Delegati očekuju ukidanje akciza na gorivo: Ovo je neviđena politička bahatost

Tu nema vitalnog nacionalnog interesa, kaže Bećirović

Saša Magazinović i Denis Bećirović. Agencije

Piše: A. Kukić

29.8.2022

Na sjednici održanoj 9. marta Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je po hitnom postupku Prijedlog izmjena Zakona o akcizima u BiH, čiji su predlagači zastupnici SDP-a BiH Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez. Usvajanjem ovog zakona gorivo u našoj zemlji bi značajno pojeftinilo.


Ljudsko lice

Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu PSBiH, kazao je za „Avaz“ da se nada da će svi delegati, prije svega, poslušati glas svojih komšija, prijatelja i rodbine.

- Odnosno da će njih da pitaju kako da glasaju, a da ovaj put sve druge interese stave sa strane. Želim da vidim ljudsko lice politike danas i brige za ljude, vječni sam optimista i nadam se da ćemo nakon skoro 180 dana dobiti zakon o ukidanju akciza kojim će gorivo pojeftiniti i do pola marke u BiH - kazao je Magazinović.


Šest mjeseci

Delegat u Domu naroda PSBiH Denis Bećirović kazao je kako već šest mjeseci traju opstrukcije u vezi s usvajanjem ovog zakona.

- Moram reći da je prosto nevjerovatno kako trenutna vlast na državnom nivou potpuno ignorira zahtjeve građana BiH, to je jedna politička bahatost i drskost kakva do sada nije viđena. Kada je riječ o akcizama, tu nema vitalnog nacionalnog interesa, cijena goriva je jednaka za svakog čovjeka u BiH i prosto je nevjerovatno što oni opstruiraju već šest mjeseci usvajanje ovog prijedloga i u Domu naroda. Vjerujem i očekujem da će biti volje i sluha unutar vladajuće koalicije da napokon usvoje nešto što je u interesu svih ljudi - istakao je Bećirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.