VISOKI PREDSTAVNIK NA BSF

Šmit: Građani BiH moraju uzeti stvari u svoje ruke, Dejton 2 nije potreban

Na panelu su uz Šmita učestvovali i američki izaslanik za to područje Gabrijel Eskobar, predstavnik EU-a za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak te ministri vanjskih poslova Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije te Bosne i Hercegovi

E. Ć.

30.8.2022

Sa Bledskog strateškog foruma. Twitter

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) obratio se na panelu na Bledskom strateškom forumu na temu pod nazivom "EU i zapadni Balkan: Ko je spreman?".

Na panelu su uz Šmita učestvovali i američki izaslanik za to područje Gabrijel Eskobar (Escobar), predstavnik EU-a za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak te ministri vanjskih poslova Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije te Bosne i Hercegovine.



Nije potreban Dejton broj 2

Šmit je rekao da Bosni i Hercegovini nije potreban "Dejton broj 2“ nego da njeni stanovnici moraju uzeti stvari u svoje ruke i odlučiti o svojoj sudbini.

- Međunarodna zajednica mora shvatiti da smo mi ovdje samo da podržimo ovaj dio Evrope, ne da njime upravljamo - rekao je Šmit na sastanku sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom vanjskih poslova te zemlje Gordanom Grlićem-Radmanom.

- Ljudi ne napuštaju zemlju jer ne žele živjeti u multietničkoj državi, nego zbog korupcije - rekao je Eskobar, naglasivši da brojne stranke na vlasti u regiji sudjeluju u tome.

Amerikanac je rekao da "tri stranke u BiH nisu uspjele u reformskom procesu", pa dodao da je većina sporova u regiji proteklih godina imala vezu s tretmanom i statusom manjina u regiji, "bili to Hrvati u BiH ili Srbi na sjevernom Kosovu".

EU spremna na proširenje

- Moramo stvoriti novi kompakt koji će dovesti do toga da se manjine osjećaju reprezentiranima, cijenjenima i integriranima - dodao je i zaključio da svi uspjesi od Dejtona do prošle subote i napretka u pregovorima između Kosova i Srbije, dolaze kroz jedinstvo EU i SAD.

Lajčak je naveo da su u EU shvatili da ne mogu nastaviti glumiti da žele nove članice i da vjeruju partnerima u regiji koji tvrde da su ozbiljni oko reformi. Također, istakao je da je Evropska unija spremna na proširenje, te da postoji novi zamah.

- Zamah postoji, neće trajati zauvijek, ako ga ne iskoristimo nemojte kriviti EU - rekao je Lajčak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.