SRAMOTNO

Verbalni sukob, Kordić napustio sjednicu: Prijedlog HRS-a da se ukine naziv Titove ulice u Mostaru nije prošao

Dvorana Gradskog vijeća se pretvorila u lijevu i desnu stranu

GV Mostara: Kordić napustio sjednicu. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

31.8.2022

Prijedlog Hrvatske republikanske stranke (HRS) da se naziv ulice Maršala Tita promijeni u ulicu Kralja Stjepana Tomaševića na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara nije dobio potrebnu većinu.

Uz HRS za izmjenu naziva Titove ulice za su glasali vijećnici HDZ-a BiH i u konačnici sa 15 glasova za i isto toliko protiv te dva suzdržana prijedlog koji je izazvao pravi verbalni sukob, praktično, između hrvatskih i bošnjačkih vijećnika nije prošao.



Vodila se mučna rasprava

Silvio Bubalo koji je ispred HRS-a obrazložio prijedlog naveo je da najduža ulica u Mostaru ne može nositi ime čovjeka koji je bio lider u nedemokratskom sistemu i u kojem je pobijeno mnoštvo ljudi.

Mučna rasprava se vodila oko toga je li Tito bio zločinac ili ne i je li komunizam bio zločinački sistem, pljuštale su optužbe o falsificiranju historije, iznosile se razne informacije o mučenjima, zvjerstvima, progonu, Golom otoku, a brojne su se historijske i druge ličnosti, poput osuđenih ratnih zločinaca, na ovaj ili onaj način dovodile u kontekst cijele priče.


Kordić napustio sjednicu

Dvorana Gradskog vijeća Mostara se tako pretvorila u "lijevu i desnu stranu", a koliko je rasprava bila sramotna govori činjenica da je gradonačelnik Mostara, Mario Kordić u jednom trenutku izašao za govornicu i kazao:

-Je li ikog od vas sramota? Danas kada iz Mostara pet, šest obitelji odlazi, kada imamo ozbiljne probleme vi ste se uhvatili ove teme. Ja ću napustiti ovu sjednicu, a vi razmislite šta radite. Kampanja još nije ni počela i smirite se, jer ste gradski vijećnici. Umjesto da se bavite ozbiljnim problemima i da napravite ozbiljno okruženje, vi radite ovo - rekao je Kordić i napustio sjednicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.