SIGURNOSNA PRIJETNJA

Delegacija EU: Cyber napad na "Dnevni avaz" trebaju istražiti relevantne agencije za provođenje zakona

Svaki pokušaj opstrukcije rada medijskih organizacija u Bosni i Hercegovini predstavlja napad na demokratske vrijednosti, istakli su iz Delegacije EU

Koenig: Borba protiv cyber kriminala je prioritet Evropske unije. Avaz

Piše: H. J. I.

1.9.2022

Sloboda izražavanja je osnovno pravo i neizostavan dio svakog demokratskog društva, istakli su iz Delegacije EU nakon današnjeg hakerskog napada na sve Facebook profile "Dnevnog avaza". 

- Svaki pokušaj opstrukcije rada medijskih organizacija u Bosni i Hercegovini predstavlja napad na demokratske vrijednosti. Borba protiv cyber kriminala je prioritet Evropske unije, a kako je navedeno u Analitičkom izvještaju u prilogu Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, potrebno je ojačati zemlju da razvije kapacitete za borbu protiv cyber sigurnosnih prijetnji. Incidente cyber kriminala treba da istraže relevantne agencije za provođenje zakona - istakao je Ferdinand Koenig, glasnogovornik Delegacije EU u BiH. 


Podsjećamo, u jutarnjim satima hakovane su sve Facebook stranice "Dnevnog avaza". Urednici "Dnevnog avaza" prijavili su danas Upravi policije MUP-a KS hakerski napad na našu medijsku kuću.

Ovo nije prvi put da se "Avaz", najveća medijska grupacija u BiH našla na udaru.


Naši čitatelji su nam vjetar u leđa, i brojne poruke podrške koje smo dobili iz cijelog svijeta, su nas ojačale i dale snagu da nastavimo raskrinkavati svaku anomaliju za dobrobit društva.

Avaz je najjači medij u BiH od koga žive više stotina porodica i radi se o mediju koji je najcitiraniji u međunarodnim novinskim i drugim izdanjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.