TRADICIONALNO

Na 120. godišnjicu osnivanja "Prosvjete": U Mostaru manifestacija "Šantićeve večeri poezije"

Društva čiji je prvi predsjednik bio pjesnik Aleksa Šantić

E. Ć. / Anadolija

1.9.2022

Sa manifestacije u Mostaru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

U organizaciji prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta“ i  kulturnog i prosvjetnog društva “Gusle“, u Sabornoj crkvi svete Trojice u Mostaru otvorene su tradicionalne “Šantićeve večeri poezije“. Otvaranje je simbolično upriličeno na 120. godišnjicu osnutka Prosvjete - društva čiji je prvi predsjednik bio upravo Aleksa Šantić, javlja Anadolu Agency.

“Ovogodišnja manifestacija je međunarodnog karaktera, s obzirom na učesnike iz više zemalja, a potrudili smo se i da Mostarci imaju posebno mjesto. Sabrana djela tako će predstaviti Danilo Marić, dok će jedna večer biti rezervisana za našeg sugrađanina Marka Tomaša, koji je danas jedan od najpriznatijih i najboljih pjesnika u regionu“, najavila je predsjednica “Prosvjete“ Sanja Bjelica – Šagovnović.

Na otvaranju je nastupio gudački orkestar Narodnog pozorišta Republike Srpske, sa kojim "Prosvjeta" ima odličnu saradnju godinama. Ovog puta saradnja je ostvarena i sa Narodnom univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske, Kulturnim centrom Vojvodine, kao i sa Muzejom Hercegovine. Manifestacija će se održati na više lokacija u gradu, a osim Manastira Žitomislić i Vladičanskog dvora, to će ovog puta biti prostorije Instituta "Yunus Emre" i OKC-a "Abrašević".

U planu su izložba o Šantićevom prijatelju Jovanu Dučiću, te predstavljanje djela Svetozara Ćorovića, Aleksinog prijatelja i zeta.

Bjelica – Šagovnović vjeruje da će Šantićeve večeri poezije i ove godine biti mjesto susreta, saradnje i druženja.

Zadovoljstvo povodom još jedne manifestacije po kojoj je prepoznatljiv Mostar ne kriju ni u "Guslama".

“Ovaj festival ima nevjerovatnu tradiciju i prebogatu historiju. Održali smo ga čak i u vremenu pandemije koronavirusa, kada je sve bilo stalo. Aleksa Šantić je čovjek koji je mnogo zadužio i 'Gusle' i 'Prosvjetu' i grad Mostar“, rekao je predsjednik "Gusala" Radislav Tubić.

Otvaranju su, između ostalih, prisustvovali gradonačelnik Mostara Mario Kordić, predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić, kao i konzul Republike Turske u Mostaru Yasar Ergun.

Manifestacija će svečano biti zatvorena 10. septembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.