ČLAN PREDSJEDNIŠTVA

Dodik: Nisam podanik, Njemačka Ambasada je sad rekla da stoji iza Republike Srpske

Trakavicu s njemačkim ambasadorom treba posmatrati kao ništa drugo nego posljednji potez očajnika da demonstrira da se još nešto pita i da je u stanju nešto blokirati

D. H.

Milorad Dodik: Odbija dati agreman njemačkom ambasadoru

Foto: Arhiv


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da njegova odluka da ponovo uskrati saglasnost za postavljanje novog njemačkog ambasadora u BiH već daje rezultate i da je morao da skrene pažnju na to da Njemačka proteklih više od godinu dana čini poteze koji su veoma indikativni.

Daje neke rezultate

Povodom ove odluke i optužbi da "zaoštrava odnose sa Njemačkom", Dodik je rekao da nije podanik i da Njemačka u zadnjih više od godinu dana čini poteze koji su veoma indikativni, te da se mora vidjeti o čemu se tu radi.

- Morali smo skrenuti pažnju. Evo već juče to daje neke rezultate. Njemačka Ambasada je rekla da stoji iza Dejtonskog sporazuma i iza Republike Srpske na jedan uvijen način, ali ipak je rekla. To nismo mogli da čujemo u zadnjih nekoliko godina, a evo sada imamo tu priču - rekao je Dodik za TV "Pink".

On je poručio da će samo tražiti da se to pojasni.

- Opet postavljam pitanje šta je istina, ova rezolucija koju je donio Bundestag, ili stav Ambasade (Njemačke), jer jedno drugo isključuje. Ako oni podržavaju ustavni poredak u BiH, onda ne važi rezolucija - rekao je Dodik.

On je istakao da su glavni problem u BiH stranci koji nikada nisu dozvolili da se domaće političke snage dogovore ili postignu bazični konsenzus, te napomenuo da je bilo primjera da se domaći političari dogovore, a da to za dva dana sruše "stranci u Sarajevu".

- Njihov intervencionizam je antipravni, protiv Ustava BiH, antidejtonski, predugo se zadržava – gotovo 26 godina stranci upravljaju BiH, a nisu uspjeli da naprave održiv model funkcionisanja, a njihov intervencionizam se još više pojačava - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, stranci putem takozvanih visokih predstavnika nameću zakone, a sada hoće da promijene Ustav, i to je potpuno neodrživa situacija.

"Neoliberalni koncept"

Dodik je poručio da neće da ćuti, kao što predlažu neki iz opozicije koji smatraju da je potrebno trpjeti i dodao da on neće da trpi i da se osjeća bolje kada izbjegne da stranci misle da su Srbi glupi, niže vrijedni i da oni mogu da rade šta god hoće.

- Motiv Njemačke je neoliberalni koncept kroz `Zelene` i inerntne pozicije socijaldemokrata. Nametnuli su rješenja na bazi stereotipa o lošim Srbima. Mi smo za njih loši kroz istoriju i to se zna. Sada su počeli da, od (Kristijana) Šmita, preko rezolucije, sudija Ustavnog suda, do vojnika koje su nam sada poslali u BiH, što govori da oni imaju namjeru da svoje politike provode i upotrebom oružane sile - rekao je Dodik.

On je istakao da u ovakvim okolnostima nema prava da bude naivan i misli kako je to sve sasvim slučajno i da aplaudira.

Govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan", Dodik je rekao da je to dobar, koristan i inovativni politički projekat na ovom prostoru koji već daje rezultate.

On je naglasio da se rezultati ogledaju ne samo u solidarnosti u pogledu odgovora na izazove i krize, nego i u tome da se olakša ljudima promet robe, a i tržište radne snage, koje danas postaje veliki problem, lakše se rješava.

"U Srbiji radnici iz Makedonije mogu da dođu i riješe pitanje dozvola, a ako dođu u BiH to traje 60 i više dana. Ako angažujete sezonske radnike, sezona prođe dok se to riješi", rekao je Dodik.

Otvoreni Balkan

On je naveo da Republika Srpska želi da bude dio "Otvorenog Balkana".

- Ja sam već četiri puta tražio da se o tome odlučuje u Predsjedništvu. Ranije smo imali odluku da se to prihvati i zadužili Savjet ministara da to završi, a onda su nastale blokade muslimana, koji se boje i tvrde da je to neki veliki srpski projekat - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, oni u suštini imaju iracionalan strah od jake Srbije, bez obzira na to što su tu i Albanija i Sjeverna Makedonija, a muslimana ima u sve te tri zemlje.

- Bazična stvar je, (predsjednik Srbije Aleksandar) Vučić je digao Srbiju, ona je jača, ima ekspanziju`, to je njihovo razmišljanje, `oni će nas poklopiti, mi ne možemo s njima i najbolje je biti bez njih - naveo je Dodik.

Više o temi Milorad Dodik

NA VRH

Podijeli članak na